Rukavina potopio Dinamo

ZAGREB - Nogometaši Šibenika ostvarili su podvig na svom Šubićevcu svladavši lidera prvenstva te na taj način zaustavili modre nakon 17 utakmica u nizu bez poraza. Iako je trener Kuže najavljivao ofenzivnu taktiku, u vrhu napada ponovno je ostavio samog Eduarda, a Vugrinec je trebao djelovati po gol domaćina iz pozadine. S druge strane, Ivan Pudar ispunio je obećanje da će na lidera prvenstva 'otvorenog garda', što se u konačnici isplatilo punim bodovnim plijenom za domaćina.



HAJDUKU SAMO BOD U VINKOVCIMA



ZAGREB LAKO DO TRI BODA PROTIV BELUPA


RIJEKA SLAVILA U DERBIJU ZAČELJA



ŽITNJAK OSVOJIO BOD I 'PREŽIVIO' PULU



PET POGODAKA U MREŽI VARTEKSA!



Početne minute utakmice protekle su u blagoj dominaciji domaćina koji dolaze do prve prilike u 5. minuti kada Gabriel ostaje sam na rubu kaznenog prostora, ali njegov udarac odlazi pored vrata. Igra u prvome dijelu bila je isprekidana mnogobrojnim prekršajima, a nakon jednog takvog u 8. minuti žuti karton zaradio je domaći igrač Kristijan Čaval. Nakon poluprilika Ćorluke i Vugrineca, Dinamo je iz prvog konkretnog udarca stigao u vodstvo. U 21. minuti Etto je pronašao Modrića na rubu kaznenog prostora koji neometan smiruje loptu i sjajnim udarcem pod gredu dovodi `modre´ u vodstvo.



Greška 'modre' obrane



Nakon gola Dinamo je prividno imao terensku inicijativu, ali bez konkretnog učinka sve do 38. minute. Tada je Vedran Ćorluka odlično probio bok domaćina, pronašao Vugrineca čija je lopta svladala Čavlinu, ali i otišla pored vratnice. Dvije minute prije kraja poluvremena domaćini su došli do izjednačenja. Ubačena svijeća u peterac gostiju, nesporazum Nowotnya i Drpića te slaba reakcija Ćorluke omogućili su Šibeniku priliku koju Kartelo nije propustio. Udarcem s lijeve strane vara Lončarića i donosi izjednačenje rezultata.





Prijetnje Šibenika kako su sposobni uzeti puni bodovni plijen u srazu sa vodećom momčadi prvenstva nisu ostale samo na riječima. Iako je Dinamo poveo sredinom prvoga dijela, Šibenik je smogao snage preokrenuti rezultat, zasluženo je slavio na svom Šubićevcu i vratio neizvjesnost na bodovnoj ljestvici. Dojma smo kako Dinamo nakon vodstva domaćina nije mogao na pravi način odgovoriti novo nastaloj situaciji ponajviše zbog nedostatka kvalitetnog rješenja na klupi. Dinamo nema igrača koji bi svojim ulaskom dao poticaj momčadi da izađe iz krize rezultata. Kužeove izmjene Agić i Vukojević to svakako nisu.
PRESUDA :

Drugi dio utakmice otvoren je prilikom Modrića čiji udarac odlazi pravo u ruke vratara Čavline, a isti epilog, samo na suprotnoj strani, imao je pokušaj Gabriela četiri minute kasnije. U 56. minuti odlična prilika za domaćine. Rukavina je sjajno pronašao Roglića čiji udarac iskosa s desne strane odlazi tik pored vratnice. U 60. minuti gosti su mogli ponovno doći u rezultatsku prednost. Buljat je ostavio loptu za Vugrinca koji ulazi s lijeve strane, ali njegov udarac vratar Čavlina zaustavlja izbačajem lopte za udarac iz kuta.



Rukavina potvrdio svoju vrijednost



U posljednje vrijeme često spominjani Ante Rukavina doveo je domaćine u vodstvo u 61. minuti. Guvo se probio u kazneni prostor Dinama, idealno poslužio Rukavinu koji šalje loptu pored vratara Lončarića za preokret rezultata.



Josip Kuže pokušao je pokrenuti svoju momčad prebacivanjem Ćorluke u napad te pomalo neshvatljivim premještanjem Ettoa na mjesto zadnjeg veznog, ali to je samo otvorilo više prostora za domaćine. Prilike za povećanje vodstva nisu iskoristili Kartelo nakon slobodnog udarca, Kwedi čiji je odarac iz okreta završio pored vrata, te Rukavina koji je lob udarcem neuspješno pokušao svladati Lončarića. S druge strane Dinamo pokušava udarcima iz daljine i ubačajima u gostujući kazneni prostor, ali Čavlina je bio siguran. Najbolja prilika za izjednačenje dolazi u 85. minuti, ali Vugrinec je i ovoga puta bio neprecizan.





DINAMO:Lončarić 5.5, Drpić 5.5, Nowotny 5.5, Cvitanović 5, Ćorluka 5.5, Mamić 5.5, Etto 5.5 (od 77. Agić -), Buljat 5 (od 82. Vukojević - ), Modrić 6, Vugrinec 5, Eduardo 5.



SUDAC:Novak (Varaždin) 7.5; pomoćnici: Novko (Varaždin), Horvat (Goričan) 



STRIJELCI:0-1 Modrić (21.as. Etto), 1-1 Kartelo(43), 2-1 Rukavina (61.as. Guvo) 



ŽUTI KARTONI:Čaval, Čavlina, Čagalj, Đira (Šibenik), Etto, Nowotny, Drpić (Dinamo)



CRVENI KARTONI:-



  IGRAČ UTAKMICE:Marko KARTELO



GLEDATELJA:5500



STADION:Šubićevac

ŠIBENIK - DINAMO 2-1 (1-1)

ŠIBENIK: Čavlina 6, Raić 5.5, Čagalj 6, Schindelfeld 6, Kwedi 6, Roglić 6 (od 61. Bulat -), Kartelo 7, Gabriel 6, Čaval 5.5 (od 46. Gović 5.5, 80. Đira), Guvo 6.5, Rukavina 7.



Ivan Pudar, trener Šibenika:



- Čestitam svojim momcima na sasvim zasluženoj pobjedi. Dali su zadnji atom snage i to im se na kraju višestruko isplatilo. Drago mi je da smo razuvjerili sve nevjerne Tome, koji nisu vjerovali kada smo tvrdili da možemo pobijediti veliki Dinamo. Naša pobjeda je zaslužena jer smo ukupno gledajući imali više šansi od Zagrepčana. Taktički smo vrlo dobro odigrali i samo prividno prepustili inicijativu tehnički dotjeranijim gostima. Ne dobiva se Dinamo svaki dan, ali nakon kratkog slavlja moramo se usredotočiti već na gostovanje u srijedu, kada na noge idemo Slaven Belupu, u Koprivnicu. 



Marko Kartelo, igrač Šibenika:



- Po zakonu velikih brojki, Dinamo je negdje morao izgubiti. Dogodilo se to eto u Šibeniku i mi smo zbog toga neizmjerno sretni. Odigrali smo vrlo pametno, naročito u drugom dijelu susreta, kada smo stvorili još dvije izgledne prilike za gol. Kod našeg izjednačujućeg gola osjetio sam da bi lopta mogla preletjeti Dinamove obrambene igrače, te sam ju spretno dočekao i iz vrlo teške pozicije uspio postići gol. Drago mi je da me udarac poslužio i u ovoj utakmici, a vjerujem da ćudo kraja prvenstva još koji put zatresti suparničku mrežu.



Ante Rukavina, napadač Šibenika:



- Vidite da naše optimističke najave o pobjedi nisu bile bez osnove. Igrali smo vrlo pametno i maksimalno borbeno do krajnjih granica. Moja želja se ispunila, a postigao sam i pobjedonosni gol s kojim smo došli do kapitalne pobjede protiv naše vodeće momčadi. Sada s mnogo više optimizma možemo krenuti na dva uzastopna gostovanja koja nas očekuju idućega tjedna. Vjerujem da će pobjeda nad Dinamom biti poticaj našoj ekipi, koja će se ponovno vratiti u pobjednički ritam. (Branko Kurtaj)



Josip Kuže, trener Dinama



I nakon prvog prvenstvenog poraza ove sezone Josip Kuže živi u uvjerenju da čvrsto drži uzde Dinamove momčadi.



- Apsolutno sam siguran da mogu podignuti momčad i vratiti je na pobjednički kolosijek. Činjenica je da smo neočekivano prolili bodove u Šibeniku, ja sam uoči utakmice upozoravao na težinu ovog ispita, ali isto je tako činjenica da smo pobjedu držali u rukama. Bodove smo ispustili zahvaljujući slabim reakcijama naših napadača koji su pri rezultatu 1-0 zapucali šanse za povećanje vodstva. Generalno moramo popraviti koncentraciju, a to je segment igre do kojeg dolazite kroz dobru atmosferu, razgovor pa i viku igrača na terenu.



(Foto: Drago Sopta)Na upit očekuje li već u nedjelju nove potrese i nastavak razgovora o smjeni, Dinamov trener je odgovorio:



- Iznenadio bih se kada bi bilo drukčije. Pa mi posljednjih 70 dana svakodnevno doživljavamo potrese i živimo pod apsolutno neizdrživim pritiskom. Jedini "slobodan" dan dobili smo kada je Hrvatska igrala s Engleskom...



Kuže se složio s ocjenom da su njegovi ključni ljudi sinoć odigrali ispod svake kritike. Samo je Luka Modrić koliko-toliko korigirao dojam.



- Slažem se da su morali pružiti više, ali ponavljam da smo mi i u ovakvom izdanju u prvom dijelu kontrolirali uvjete na terenu. U nastavku igre već u prvom napadu imali smo priliku vratiti se u vodstvo, no Modrić se umjesto za asistenciju odlučio na udarac. Nakon toga Vugrinec je još jednom ušao u veliku šansu...



Iznenadio nas je Etto na mjestu zadnjeg veznog igrača. Pomalo čudna odluka...



- Htio sam dobiti živost na sredini terena i mislim da je Etto donio tu dimenziju našoj igri. Zadovoljan sam njegovim nastupom.



Zdravko Mamić, izvršni dopredsjednik Dinama:



- Čestitam Šibeniku na zasluženoj pobjedi.



Luka Modrić, igrač Dinama:



- Nevjerojatno, nemam druge riječi nakon ovako izgubljene utakmice. U prvom poluvremenu smo držali vodstvo, nametnuli ritam i vrlo dobor igrali. Onda smo u posljednjoj minuti prvog pluvremen dobili pogodak koji nas je pokosio i nakon kojeg smo nestali s terena u nastavku igre. Ne znam o čemu je riječ, ali prečesto nam se događa da padamo u tim posljednjim minutama...



Dino Drpić, igrač Dinama:



- Razočaran sam nakon ovako izgubljene utakmice. Umjesto da svoje zicere pretočimo u pogotke i komotno dođemo do bodova, mi smo domaćina vratili u život. I nakon izjednačenja prvi smo bili u prilici za 2-1, ne znam zašto je Vugrinec iskosa pucao kada je imao bolje postavljenog Modrića na drugoj varatnici. (D. Krušelj)





ŠIBENIK - Poveća skupina Dinamovih navijača nije se uspjela probiti do stadiona na Šubićevcu jer su na samom izlazu s autoceste Zagreb - Split kod Šibenika zaustavljeni od strane djelatnika šibenske Policijske uprave.



Naime, pri kontroli vozila šibenski policajci u jednom kombiju pronašli su nekoliko palica za bejzbol i dva noža. Svi putnici u kombiju odmah su privedeni u Policijsku postaju u Šibeniku, a protiv njih će najvjerojatnije biti podnesena kaznena prijava. (B. Kurtaj)

Policija privela skupinu Dinamovih navijača



Alen Lesički
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:10