Sinj: Alkarski dvori stajat će 70 milijuna kuna?

SINJ - Uskoro bi trebala početi gradnja Alkarskih dvora, dugo najavljivan projekt Viteškog alkarskog društva. Prema grubim procjenama, rekonstrukcija i dogradnja mletačke vojarne Kvartiri iznosila bi između 40 i 70 milijuna kuna. Taj je objekt u središtu grada.



Natječaj za izvođača radova




Nakon Mlečana preuzela ga je i dogradila austrougarska vojska, a za vrijeme bivše države u njemu je bio Dom JNA. Alkarskim dvorima VAD bi dobio reprezentativni muzejsko-izložbeni i poslovni prostor. Prošli vikend održana je i sjednica Povjerenstva za stručnu pomoć pri projektiranju Alkarskih dvora. U radu sjednice sudjelovali su arhitekti, arheolozi, konzervatori, restauratori te članovi gradske uprave i uprave VAD-a.



Kako je na sjednici rečeno, projektna dokumentacije je dovršena, a dobivene su lokacijska i građevinska dozvola. Uskoro će se raspisati natječaj za izvođača radova. No, ukoliko radovi ne počnu što prije, može se dogoditi da Alkarsko društvo izgubi građevinsku dozvolu, kojoj krajem ove godine istječe rok. Na sjednici su također usvojene sugestije pročelnika Konzervatorskog odjela iz Splita, Joška Belamarića, i arheologa, dr. Ante Miloševića, iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.



Pozitivno ocjenjujući cjelokupni projekt arhitekta Ante Kuzmanića za rekonstrukciju Alkarskih dvora, Belamarić i Milošević sugerirali su da bi bilo poželjno da se, zbog tupinastog vodonepropusnog tla, na kojem se nalazi objekt Kvartiri, ne ukopava podrum u kojem bi bio izložen dio alkarske 300 godina stare opreme, jer postoji opasnost od vlaženja.



Alkarska zbirka ili muzej



Oni također sugeriraju izvorno astetsko oblikovanje objekta Kvartir.



Davor Benja iz Alkarskog društva rekao je da su primjedbe i sugestije usvojene te da će se nastojati, u što kraćem vremenu, ustanoviti hoće li u budućim Alkarskim dvorima biti alkarska zbirka ili alkarski muzej, što znatno mijenja prvotni projekt.









Vito Perić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:59