1. Smokve očistite od peteljki, lagano ih operite i ocijedite. U posudu stavite šećer, pustite da se rastopi, tj. malo karamelizira, zatim zalijte crnim vinom, dodajte vanilin šećer, cimet i klinčiće te pustite da prokuha, tj. da se šećer dobro otopi.
2. Zatim u taj sirup stavljajte smokve koje ste vrlo malo zarezali na vrhu i pustite da se kuhaju u njemu. Kuhajte ih 10 do 20 minuta, ovisno o tvrdoći i veličini smokvi. Zatim ih vadite van, a sirup pustite da se još kuha, tj. da se zgusne.
3. Procijedite ga i zajedno sa smokvama stavite da se ohladi. Na tanjur poredajte smokve, dofajte sladoled od vanilije i prelijte umakom, a od čokolade možete napraviti neki ukras ili ga jednostavno preliti preko svega.
Sastojci za 4 osobe:
60 dag svježih smokava
3 dl crnog vina
20 dag šećera
1 vanilin šećer
1 štangica cimeta
3 zrna klinčića
4 kuglice sladoleda od vanilije
topljena čokolada
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Zahtjevnost: **
Posluživanje: Uz ovu slasticu preporučujemo traminac Iločkog podruma
Branko Ognjenović
2. Zatim u taj sirup stavljajte smokve koje ste vrlo malo zarezali na vrhu i pustite da se kuhaju u njemu. Kuhajte ih 10 do 20 minuta, ovisno o tvrdoći i veličini smokvi. Zatim ih vadite van, a sirup pustite da se još kuha, tj. da se zgusne.
3. Procijedite ga i zajedno sa smokvama stavite da se ohladi. Na tanjur poredajte smokve, dofajte sladoled od vanilije i prelijte umakom, a od čokolade možete napraviti neki ukras ili ga jednostavno preliti preko svega.
|
|
Sastojci za 4 osobe:
60 dag svježih smokava
3 dl crnog vina
20 dag šećera
1 vanilin šećer
1 štangica cimeta
3 zrna klinčića
4 kuglice sladoleda od vanilije
topljena čokolada
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Zahtjevnost: **
Posluživanje: Uz ovu slasticu preporučujemo traminac Iločkog podruma
Branko Ognjenović
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....