Smokve u crnom vinu sa sladoledom od vanilije

1. Smokve očistite od peteljki, lagano ih operite i ocijedite. U posudu stavite šećer, pustite da se rastopi, tj. malo karamelizira, zatim zalijte crnim vinom, dodajte vanilin šećer, cimet i klinčiće te pustite da prokuha, tj. da se šećer dobro otopi.



2. Zatim u taj sirup stavljajte smokve koje ste vrlo malo zarezali na vrhu i pustite da se kuhaju u njemu. Kuhajte ih 10 do 20 minuta, ovisno o tvrdoći i veličini smokvi. Zatim ih vadite van, a sirup pustite da se još kuha, tj. da se zgusne.



3. Procijedite ga i zajedno sa smokvama stavite da se ohladi. Na tanjur poredajte smokve, dofajte sladoled od vanilije i prelijte umakom, a od čokolade možete napraviti neki ukras ili ga jednostavno preliti preko svega.





Sastojci za 4 osobe:



60 dag svježih smokava



3 dl crnog vina



20 dag šećera



1 vanilin šećer



1 štangica cimeta



3 zrna klinčića



4 kuglice sladoleda od vanilije



topljena čokolada



Vrijeme pripreme: 30 minuta



Zahtjevnost:
**



Posluživanje: Uz ovu slasticu preporučujemo traminac Iločkog podruma



Branko Ognjenović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2025 10:43