Spasila sam 'Simetriju' i čast građana Siska

SISAK - Umjesto u starom željezu gdje je već bila prodana i čekala taljenje, skulptura "Simetrija" akademske kiparice Vere Fischer iz Zagreba ponovno će uljepšavati Sisak.



Obnovljena je u radionici tvrtke Sisak-stan i čeka ponovno postavljanje na otvorenom prostoru. No, neće biti postavljena na mjestu gdje je stopljena s prostorom stajala 30 godina, nego u novom parku ispred Metalurškog fakulteta. S novom se lokacijom složila i kiparica Vera Fischer koju su gradski čelnici prošlo ljeto doveli u Sisak kako bi dobili njezinu suglasnost za novi prostor za "Simetriju".



Nikoga nije bilo briga




Samo zahvaljujući upornosti Branke Sešo, djelatnice Narodne knjižnice i čitaonice u Sisku, Sisak nije ostao bez te vrijedne skulpture.



- Tek kad su radnici skinuli zaštitnu ogradu gradilišta hotela Panonija, odnosno robne kuće DM u hotelu, vidjela sam da je na mjestu parka i skulpture 'Simetrija' uređeno parkiralište.



Pitala sam u Gradu i gradskim ustanovama što je sa skulpturom, ali mnogi nisu niti znali da je tamo uopće stajala skulptura koja nije minijatura i ispred hotela Panonija stoji 30 godina. Nitko nije znao da je nema, ni po čijem je odobrenju i nalogu uklonjena da napravi mjesta za parkiralište trgovačke kuće.



Tek sam u hotelu od direktorice Zdenke Stojčević doznala da je skulptura bagerom iščupana iz ležišta i prodana kao staro željezo. Nisam mogla vjerovati da  nikoga u Sisku nije briga - rekla je Branka Sešo, djelatnica Narodne knjižnice  u Sisku.



Uporna Siščanka naišla je na razumijevanje direktora tvrtke Felis, Želimira Kindija, kojemu je nekadašnja skulptura prodana kao 700 kilograma starog željeza i koji ju je sačuvao od taljenja, te direktora tvrtke Sisak-stan, Đure Tadića, koji je prevezao skulpturu u radionicu svoje tvrtke.



Jedva čekam postavljanje



- Tamo su radnici Sisak-stana uredili skulpturu tako da je sada vjerna originalu, premazali je zaštitnim bojama i sada čeka da se dovrši potrebna procedura, dobiju sve potrebne dozvole i skulptura postavi ispred Metalurškog fakulteta.



Jedva čekam da ponovno ugleda svjetlo dana i tek ću tada odahnuti, znajući da sam uspjela spasiti ne samo vrijedno umjetničko djelo, nego na neki način i čast Siska - zaključila je Branka Sešo.




Mate Piškor/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:49