Srećko Bogdan: Imao sam mnogo toga za reći, ali nisam znao kako

Srećko Bogdan Čeči vratio se u zaprešićku rutinu. Komentatorska je avantura na Svjetskom prvenstvu iza njega, a kao stručni suradnik HTV-a u tandemu sa sportskim urednikom HTV-a, Željkom Velom, oduševio je gledatelje duhovitim, ponekad i zbunjenim opaskama o igračima, utakmicama i taktici reprezentacija.



Izjave i međusobna podbadanja dinamičnog dua Bogdan - Vela odmah su postale tema kvartovskih i birtaških razgovora, a na internetu su se slagale liste s njihovim najvećim biserima.

Gledatelji se slažu - ležernim tonom i ponekim gafom Vela i Čeči su nadmašili puno ozbiljniji tandem Božo Sušec - Igor Štimac i osvojili simpatije mnogih koji su utakmice gledali samo da čuju što će "ova dvojica bubnuti".



Bogdan u selu Kalje na Žumberačkom gorju- Sve je to bilo spontano. Vela i ja se nikad nismo unaprijed dogovarali što ćemo izvesti. Bilo je zabavno jer malo bih ja njega zafrknuo, malo on mene, ali to je zdrava zezancija nakon koje nije bilo nikakve ljutnje ili zamjerki. Moram priznati da kada sam se upustio u komentiranje, nisam imao pojma da će biti tako teško. Treba puno toga znati, a treba i znati kako to reći, a da ne ispadne smiješno ili suludo. Htio sam puno toga reći, ali nisam znao kako. Neobično iskustvo u kojem je najveća nagrada bila odlazak na Svjetsko prvenstvo i obilazak stadiona na kojima sam nekad i sam igrao - priča Srećko Bogdan i dodaje kako sa Željkom Velom izvan stadiona nije provodio puno vremena. Našli bi se, kaže Čeči, 15 minuta prije utakmice, pročitali sastave s papira, uključili mikrofone i krenuli u akciju.

- Vela je profesionalac, vidi se da je prenosio puno utakmica, a meni je bilo dosta teško puno pričati. Neke utakmice su bile toliko jednolične i dosadne, da se nije imalo što reći, osim po stoti put ponoviti da se igra tvrdo i zatvoreno. Tada je dobro došao neki duhoviti predah, kao kad me Vela pitao tko mi je seksepilniji, Ballack ili Beckham. Mislim da se time na trenutke razbijala monotonija stvarno negledljivih utakmica. Ponekad se jednostavno ne bih snašao, možda je teže biti komentator nego trener - objašnjava Bogdan kojeg ove sezone čeka težak trenerski zadatak - kako vratiti zaprešičkog diva među prvoligaše. S Interom je prošao i raj i pakao - još prije dvije sezone borio se za naslov prvaka do zadnjeg kola, sada je u drugoj ligi.



- Puno je posla pred nama, SP u Njemačkoj sam zaboravio, treba napraviti ozbiljnu momčad sastavljenu od iskustva i mladosti i probati se vratiti u prvu HNL. Bit će teško i svi zajedno moramo potegnuti iz ovog blata - tvrdi Bogdan.



Nije bilo obuke na HTV-u

- Za prijenose se nismo posebno pripremali. Pozvali su me da komentiram sa Zoranom Mamićem finale Kupa, on se ozlijedio i nije mogao do Njemačke na SP pa su odveli mene. Nismo imali nekakav brzi tečaj komentiranja ili nešto slično pa sam učio "po putu". Ako me opet pozovu, pristat ću, a o tome koliko su mi platili stvarno ne bih govorio.





Umalo su nas uhapsili

- Vela i ja smo se vraćali s tribine i zapričali se pa nismo gledali kud idemo. Završili smo u dijelu stadiona za koji nismo imali akreditacije i odjednom nas je okružilo more policajaca. Sumnjičavo su nas gledali i krenuli prema nama, ali uspjeli smo im objasniti da smo komentatori. Tada su nas pod pratnjom izveli sa stadiona. Sreća da znam njemački, jer je Vela pokušao na engleskom, ali nije išlo - prepričao je Bogdan anegdotu sa stadiona u Kaiserslauternu.





1. Bogdan: Buffon ulijeva sigurnost momčadi, uvijek je tu kad ga trebamo.

Vela: Kako to misliš kad ga mi trebamo? Što si ti Talijan neki?

Bogdan: Ma tako to kažemo - mi - kad navijamo za nekoga.

Vela: Sad si sve rekao!

Bogdan: Da, Talijani i Portugalci su moji skriveni favoriti.



2. Vela: Tko ti je više seksi - Ballack ili Beckham?

Bogdan: Još uvijek gledam ljepši spol...

Vela: Dobro je, dobro si se izvukao...

3. Bogdan: Ovo je trebalo ići na drugu vratnicu.

Vela: Prošli put si rekao da treba ići na prvu vratnicu. Nisi nikad zadovoljan.

Bogdan: Da, ovo je bilo loše. Dobro je kad je lopta u golu.

Vela: Da, tako bih i ja znao reć' da je dobro.

4. Bogdan: Nedved ima obje noge.

Vela: A ostali igrači nemaju obje noge?

Bogdan: Ma to je onako nogometno, znači da mu je jedna noga jača.

Vela: Je, inače bi to bila nekakva paraolimpijada.

Bogdan: Da.

Vela: Da.

5. Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima.

Bogdan: Zima mu je, jer je mali.

Srećko Bogdan za Jutarnji je odabrao svojih pet najdražih komentara



Tomislav Novak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:31