Teslin pranećak živi u Zagrebu!

Ponudit ću vas čajem iz čajnika koji potječe iz Tesline kuće, a šalice je oslikala Marija Mandić, Teslina nećakinja po majci - ljubazno nam se obratio Boško Budisavljević koji je po majčinoj liniji Teslin pranećak. Njegova majka Dana bila je unuka Tesline sestre Angeline, udane Trbojević.



Zagrepčanin Boško Budisavljević (64) umirovljeni je arhitekt, a "otkrila" sam ga uz pomoć kolege Branimira Pofuka. Kao veliki Teslin poklonik, Branimir je u siječnju 2006. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu nazočio parastosu, pravoslavnoj liturgiji za mrtve, koji je prvi put nakon 62 godine održan za pokoj duše Nikole Tesle. Nakon toga u Jutarnjem je listu objavio tekst "Posljednju Teslinu želju 'Tamo daleko' odsvirao je Hrvat". Taj je lijepi članak dirnuo Boška Budisavljevića pa se javio kolegi Pofuku koji me je, znajući da istražujem društveni život velikog izumitelja, povezao s njim. Nakon duljeg kontaktiranja  početkom svibnja 2006. godine gospodina Budisavljevića posjetila sam u njegovu stanu u Vlaškoj ulici.



- Otkad pamtim, Teslino je ime dio mog života. Sjećam se da se u našoj obitelji često spominjala epizoda u kojoj je Tesla poderao svoj ugovor s Westinghouseom, koji mu je mogao donijeti milijune dolara. Mene je to cijeli život fasciniralo; Tesli je novac bio važan samo da bi mogao financirati svoja istraživanja - rekao je Boško Budisavljević.



Bogata obiteljska arhiva



Prisjetio se također da je njegova majka Dana često za ručkom spominjala Teslin opsesivni strah od klica zbog čega je za svaki obrok trošio mnogo salveta, a kad djeca ne bi htjela oprati jabuku, govorila bi: "A što bi rekao Tesla?" Budisavljević je zatim dodao da se u njihovoj obitelji Teslinim naslijeđem uvijek bavi najstariji član.



- Dok je moja majka Dana bila živa, nisam se posebno bavio Teslom. No, kad je prije nekoliko godina umrla, počeo sam sređivati obiteljske papire - pojasnio je Budisavljević te mi pokazao dio obiteljskog arhiva.



Vidjela sam Teslin portret Miljenka Stančića koji nikad nije prikazan u javnosti, ali i prave obiteljske relikvije, poput knjiga iz biblioteke Teslina oca, pravoslavnog svećenika Milutina. Ipak, medijski najatraktivniji zacijelo su originalni telegrami koja je Tesla uputio nećaku Savi Kosanoviću u Beograd početkom 1941. godine. U njima Tesla priopćava da je "osmislio oružje kojim će njegova voljena domovina biti zaštićena od bilo kakvih napada te da tu vrstu obrambenog sustava nitko ne može kopirati".



Nećaci - doktori znanosti



- Dio stvari, a među njima i telegrame, naslijedili smo nakon smrti Savice Kosanovića koji je bio ujak moje majke - pojasnio je Boško Budisavljević te dodao da dio predmeta u stanu potječe iz kuće njegove prabake Angeline Trbojević.



- Moja je majka odrasla u Metku, u kući svoje bake, Tesline sestre Angeline Trbojević. Moja prabaka Angelina Trbojević imala je petero djece, od kojih su svi, osim moje bake, imali doktorate znanosti. I četvero djece moje bake završilo je fakultete, kao i njihova djeca - istaknuo je Boško Budisavljević i u šali dodao da je u svojoj obitelji osma generacija "koja hoda u cipelama", kako se nekad govorilo za pismene ljude.



Nikola Tesla imao je tri sestre - Maricu Kosanović, Angelinu Trbojević i Milku Glumičić, a sve su one u skladu s obiteljskom tradicijom bile udane za pravoslavne svećenike. Iako je otišao  u Ameriku gdje je živio 60 godina, Tesla je cijeli život održavao vezu s obitelji.



"Obožavao je svoju majku i divio se sestrama zbog njihovih intelektualnih postignuća. Jedna od njegovih sestara, Marica, imala je neobičan dar za matematiku i pamtila bolje od njega dugačke odlomke iz knjiga. Majci je pripisivao mnoge svoje pronalazačke sposobnosti i stalno je hvalio njezinu sposobnost da izmisli razne korisne stvari za upotrebu u domaćinstvu", zapisao je u knjizi "Nenadmašni genij" Teslin prijatelj, novinar John O'Neill.



Posljednjih godina života veliki je izumitelj bio blizak sa Savom Kosanovićem, najmlađim sinom svoje sestre Marice.



- Kosanović, kojega smo zvali ujo Braco, u našoj je obitelji slovio za karizmatsku figuru: prijeratni političar, zatim ministar u kraljevskoj vladi, potom ministar u vladi bana Ivana Šubašića, a nakon rata jugoslavenski veleposlanik u SAD-u te ministar informiranja u Titovoj vladi - objasnio je Boško Budisavljević.



Teslin multikulturalizam



Sava Kosanović prvi se put sreo sa slavnim ujakom Nikolom Teslom kada ga je 1926. godine posjetio u New Yorku. Poslije su se dopisivali, a kada je početkom Drugoga svjetskog rata Kosanović kao član kraljevske vlade stigao u Ameriku, ostarjeli izumitelj nije krio radost što uz sebe ima nekoga vlastite krvi. Posljednjih se godina uvelike oslanjao i na političke prosudbe svog nećaka koji je bio poznat kao vatreni zagovornik razvijanja bratstva među Srbima i Hrvatima. Sam Tesla bio je pacifist i kozmopolit koji je ljude promatrao izvan nacionalnih granica i rasnih obilježja.



Kada je 1936. godine, za svoj 80. rođendan, primio čestitku dr. Vladka Mačeka, predsjednika HSS-a, koji mu se obratio kao "sinu srpskog roda i hrvatske domovine", Tesla je u uzvratnom telegramu rekao da se jednako ponosi "srpskim rodom i hrvatskom domovinom".



- Ta glasovita izreka koju smo često spominjali, ali riječima 'Ponosim se svojim srpskim rodom i hrvatskim narodom', moto je multikulturalnosti naše obitelji. Primjerice, moja majka Dana, koja je potjecala iz bogate srpske obitelji, udala se za mog oca Adama koji je bio iz siromašne hrvatske obitelji, a i njezina sestra Angelina udala se za jednog šibenskog inženjera, Hrvata Miljenka Nadinića. No, u našoj obitelji to nije bilo važno - ispričao je Boško Budisavljević.



Sam Tesla nije bio svjestan dubokog sukoba koji se razvijao između Hrvata i Srba. Kako je u osnovi bio znanstvenik i već u poznoj dobi, govoreći o politici nastupao je iskreno i pošteno.



"Nema nikakve sumnje da je cjelokupna krvava tragedija na prostoru Jugoslavije od 1941. do 1943. godine morala utjecati na Teslu i da je zbog toga bio utučen. ", stoji u knjizi Margaret Cheney "Tesla: čovjek izvan vremena".



Nekoliko mjeseci prije smrti Nikola Tesla je na poticaj Save Kosanovića poslao poruku Srbima i Hrvatima. Mnogi smatraju da je tu poruku zapravo napisao Sava Kosanović, a da ju je Tesla samo potpisao.



- Iz ovoga rata... mora se iznjedriti novi svijet, svijet koji će opravdati žrtve što ih je pretrpjelo čovječanstvo. To... mora biti svijet u kojemu snažni neće iskorištavati slabe, zli one dobre, gdje neće biti ponižavanja siromašnih nasiljem koje sprovode bogati; gdje će plodovi uma, znanosti i umjetnosti služiti društvu zbog unapređivanja i uljepšavanja života, a ne pojedincima zbog stjecanja bogatstva. Taj novi svijet neće biti svijet podjarmljenih i poniženih, već slobodnih ljudi i slobodnih naroda, izjednačenih u dostojanstvu i poštivanju čovjeka - poručio je na kraju svoga života Nikola Tesla.



Zaljubio se u sestričnu?

Nikola Tesla nikad se nije ženio iako su mu se mnoge lijepe, bogate i pametne žene pokušale približiti. Primjerice, iz pisama koje mu je upućivala Katherine Johnson, supruga njegova prijatelja Roberta može se zaključiti da je prema velikom izumitelju gajila vrlo nježne osjećaje. Svoju naklonost Tesli nije krila ni Anne Morgan, kćerka jednog od najmoćnijih Amerikanaca toga doba, bankara Johna Pierponta Morgana. Teslina ravnodušnost prema ženama bila je pogodan materijal za ogovoranja i tračeve da je zapravo homoseksualac. No, za takve tvrdnje ne postoje dokazi.



Boško Budisavljević smatra da je na tragu enigme tko bi mogla biti jedina Teslina nesuđena ljubav. Naime, pačljivo iščitavajuči jedan intervju svoje majke u kome je  rekla da je "Tesla zavoljevši ženu koju nije smio voljeti, cijeli život ostao neženja", Budisavljević se zapitao se tko je bila ta žena. -  Očito je moja majka znala tko je bila žena zbog koje se Tesla nikad nije oženio - rekao je Budisavljevič koji smatra da je "fatalna"žena u izumiteljevu životu mogla biti njegova sestrična Milica Mandić, kćerka Tome Mandića, brata Tesline majke Đuke. Tesla se s djevojkom zbližio kada se tijekom 1874. i 1875. godine u Tomingradu oporavljao od kolere.



"5.03. Biti ce nuzdno umnoziti broj stanica do dvanaest osam za hrvatsku svaka u obliku mog poznatog tornja ali samo od dvadeset metara visine kuhla pet metara u promjeru stanica deluje mekanickom snagom od dizelove masine moje vazdusne turbine od pare elektricno ili na ikakov nacin i pretvara se u elektricnu naizmenicnu silu pod pritiskom od sezdeset miliona volta bez opasnosti ocekujem da ce ban subasic sagraditi jednu stanicu na vrhuncu lovcena nece biti sjaja elektricna sila goni cestice kroz vazduh sa brzinom od 11,837,370,000 centimetara na trenutak to je 0.394579 deo brzine svetlosti sto sam kazao o aeroplanima vredi za tankove tovarna kola automobile razne strojeve u tvornicama tocacima hidroelektricnim i nebrojenim drugim masinama cestice mogu biti vece od precnika atoma vodenika i snjima se metali i svakojaka materija moze iztopiti na sve daljine i vazni rezultati u ratu i miru postignuti cestice su uvek prakticno neutroni jer nose 3723 puta manje elektriciteta nego elektroni koji se nemogu proterati kroz vazduh na velike daljine u mojim pokusajima sa dvadset efektivnih milijona volta elektroni su nosili cetrdeset puta vise elektriciteta nego normalno i prodirali su na dva metra daljine i uslijed uzasne reakcije inistili su u trenutku svaku cjev moram svrsiti jer bi trebalo svezak da vam sve priobcim srdacnim pozdravom ostajem vas ujak = nikola tesla +" 

Tajna Teslina tajnog oružja

Jedna od najvećih misterija Teslinog djelovanja je njegovo tajno oružje koje je navodno osmislio početkom Drugog svjetskog rata. Spekuliralo se da su nacrte za tajno oružje pohranili agenti FBI koji su ušli u Teslinu sobu nakon njegove smrti, a u vrijeme Domovinskog rata, iz Beograda su se povremeno čule prijetnje da će srpska vojska upotrijebiti Tesline nacrte da izradi tajno Teslino oružje. Do sada nije dokazano postojanje Teslinog tajnog oružja, ali iz nekih brzojava koje je Tesla slao u ožujku 1941. iz New Yorka u Beograd svom nećaku Savi Kosanoviću, može se naslutiti da je Tesla doista razmišljao o nekom teško shvatljivom obrambenom sustavu. Donosimo jedan od integralnih Teslinih brzojava iz ožujka 1941. godine:



Tanja Rudež
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 09:32