Tisuće učenika na ulici: Pala matura!

ZAGREB - Dragan Primorac, ministar znanosti i obrazovanja koji je do danas kategorički odbijao svaku mogućnost odgode provođenja državne mature, promijenio je odluku. Na promjenu ga je očigledno ponukao prosvjed tisuća učenika većine hrvatskih srednjih škola. Najglasniji u prosvjedu bili su zagrebački srednjoškolci koji su jajima i rajčicama gađali policajce ispred ulaza u zgradu Ministarstva. Prosvjed su, preko internetskih foruma, najavili virovitički učenici koji su krajem prošlog tjedna pozvali kolege da im se pridruže. Upravo zbog toga je u taj grad Ministarstvo pred učenike uputilo ‘jake snage’.

Petnaest pitanja Primorcu



- Pravilnik je trebao biti donesen prije našeg upisa u prvi razred kako bismo od početka znali što očekivati. Izbor jednog ili dva predmeta je apsurdan jer onemogućava šire mogućnosti za daljnji upis na fakultet - rekla je Rafaela Tripalo, predstavnica virovitičkih učenika.





Učenicima su, nakon što ih je ravnateljica Ivana Bešir pozvala da se presele u sportsku dvoranu, obratili župan Tomislav Tolušić, prof. dr Radovan Fuchs, državni tajnik za visoko školstvo, prof. dr Zrinka Kovačević, državni tajnik za sport, prof. Josip Ujević, direktor Uprave za srednje obrazovanje Ministarstva prosvjete, Vinko Filpović, direktor Agencije za odgoj i obrazovanje, Goran Sirovatka, direktor Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, i Ivan Šutalo, direktor Agencije za strukovno obrazovanje.



FOTOGALERIJA: Srednjoškolci na ulicama zbog mature



Oni su učenicima pokušali odgovoriti na 15 pitanja koja su dostavljena i ministru Primorcu, ali su često bili prekidani zvižducima i uzvicima negodovanja da bi nakon 40 minuta odlučili napustiti dvoranu. Manji dio učenika ipak je ostao do kraja saslušati dužnosnike. Državni tajnik Fuchs optužio je učenike da su izmanipulirani, no nije ih impresionirao, pa su se nakon skupa pred gimnazijom uputili na središnji gradski trg gdje su prikupljali potpise za peticiju kojim traže ukidanje državne mature. U centru Zagreba bučno je prosvjedovalo oko 700 srednjoškolaca.





- Nismo protiv mature, već protiv provođenja na užasno neorganiziran i neodgovoran način. Naši zahtjevi su odgoda mature 2009., veća informiranost o samom projektu i bolja spremnost učenika prije mature - objasnio je nakon sastanka Roko Rumora, predstavnik učenika klasične gimnazije.

Sporan način provođenja

Iako su bučnim povicima i zviždaljkama tražili da im se obrati ministar Primorac, predstavnike srednjoškolaca primila je državna tajnica za predškolski i osnovnoškolski odgoj, Dijana Vican.



- Složili smo se da nije upitna državna matura nego način provođenja. Po učenicima prebrze su promjene, velika je neusklađenost planova i programa. Zato ćemo uvažiti njihove zahtjeve, a to smo i prije činili provedbom nacionalnih ispita, koji su priprema za maturu - rekla je Vican.



- Ako ne dođe do promjena, ponovno prosvjedujemo 27. svibnja - rekao je Rumora. U međuvremenu, atmosfera pred zgradom Ministarstva se zakuhala, a nestrpljivi učenici su rajčicama i jajima gađali policiju koja je čuvala ulaz.







Bez prosvjeda u Dubrovniku

Varaždinski su policajci priveli sedmero, a splitski petero učenika. Riječki su srednjoškolci, izuzev nekoliko zapaljenih bengalki, prosvjed odradili mirno, a uspjeli su i glasnim dozivanjem na Korzo izvući i gradonačenika Vojka Obersnela koji je, uz obećanje da će se uključiti u rješavanje njihovih problema, dodao i kako je lijepo što mladi ne dopuštaju da netko drugi odlučuje u njihovo ime.



Prosvjedu se nisu pridružili dubrovački srednjoškolci, iako, kažu, nisu manje nezadovoljni od drugih. Potporu prosvjedu dali su i profesori koji učenicima neće dati neopravdane za današnja prva tri sata izostanka iz škole.



Surađivali: M. Rajčić/EPEHA, S. Zegnal/EPEHA, N. Patković/EPEHA, I. Balen/EPEHA, D. Mladošić/EPEHA, D. Novak/EPEHA, A. Vučetić/EPEHA











Željko Mužević/EPEHA, Maja Gujinović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:19