Titov oružar

Nekoć su pravili unikatne primjerke lovačkih pušaka za careve i kraljeve, od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog stoljeća sedam pušaka izradili su i za Josipa Broza Tita.



Puška koju su nedavno napravili za predsjednika Putina dosegnula je sedmerocifreni dolarski iznos. U nju je, kao i druge, utrošeno na tisuće sati rada gravera. Po posebnoj Putinovoj želji ugraviran je zlatni grb Moskve, a kundak je izrađen od stotinjak godina starog korijena oraha koji se obrađivao mjesecima.



Trenutačno pregovaraju o izradi puške za predsjednika Coca-Cole. Početna cijena lovačkih pušaka iz obiteljske radionice Johanna Fanzoja dosiže vrijednost automobila više srednje klase, a u Hrvatskoj ih posjeduju tajkuni i generali. Devedestih su prodavali jednu do dvije na godinu, a trenutačno se rade dvije po narudžbi za kupce iz Hrvatske.



Johann Fanzoj izrađuje unikatne puške za hrvatske tajkune i generale a puška koju su nedavno napravili za predsjednika Putina dosegnula je sedmerocifreni dolarski iznos. ladimir PutinDiskrecija klijenata dio je poslovne tradicije, osim dakako onih koji pristaju da se i javno objavi da love puškama iz radionice Fanzoj. No, na izravan upit je li i Ivica Todorić jedan od kupaca, kako smo čuli u Zagrebu, Daniela Fanzoj odgovorila je: "Tko zna".



Na to je glava obitelji Johann Fanzoj dodao: "Cijenim gospodina Todorića jer on i obitelj vole lov. Bio sam u njegovu lovištu u Belju. On bi mogao poželjeti na pušku ugravirati jelena svjetskog prvaka kojeg je odstrijelio. No, znam da nije 'šminker' i da možda lovi puškom koja nema puno veću cijenu od puške njegova lovočuvara".



Na slici s Bushom



Još od 16. stoljeća planinski su potoci podno Karavanki bili strateško gorivo za puškarske radionice. Ni 1500 puškara nije moglo zadovoljiti potrebe carske vojske pa se doselilo nekoliko nizozemskih obitelji puškara.



Danas je u koruškom mjestu s oko 8000 stanovnika, 12-ak kilometara udaljenom od prijelaza Ljubelj, ostalo tek desetak radionica, a među njima i ona Johanna Fanzoja, čiji su je preci otvorili 1790. No, umjesto za vojsku, više od stotinu godina proizvode se unikatne lovačke puške. 



U hodniku obiteljske kuće Fanzojevih među uokvirenim je fotografijama i ona Josipa Broza Tita s posvetom "dragom gospodinu Fanzoju" iz 1977. godine. Tu su i fotografije s bivšim američkim predsjednikom Georgeom Bushom. Glava obitelji, Johann Fanzoj, lovio je u Hrvatskoj, Sloveniji, Vojvodini, 'drugu Šandoru' na Brijunima predlagao da muflone naseli i na druge hrvatske otoke.



 O lovu, puškama, boravcima u Hrvatskoj, ali i poslovnim planovima Johann Fanzoj i njegova kći, 34-godišnja Daniela, mogu govoriti satima. Zastavši kraj Titove fotografije s posvetom, vitalni 73-godišnjak, koji svakodnevno nekoliko sati provede u vlastitom lovištu, otkrio nam je kroz smijeh: "Znate, devedesetih sam je spremio i nedavno je vratio. Nekim mušterijama nije bilo drago vidjeti je".



Specijalni kundak za Tita



 - Negdje početkom 60-ih godina bio sam na sajmu u Petrovaradinu. Došao je jedan čovjek i naručio pušku. Nije rekao za koga. No poslije su mi rekli da je on desna ruka Fanzoj je bio osobni puškar Josipa Broza Titamaršala Tita. I 1969. prvi put me Tito osobno pozvao na Brijune. Razgovarali smo o lovu, puškama. Kao njegov osobni puškar dobio sam dozvolu za boravak na Brijunima. Puške za Tita radio sam i po narudžbi lovačkih saveza koji su mu ih darovali. Radili smo i za darove drugim državnicima. Od sedam rađenih za Tita jedna je, koliko znam, još u Beogradu, a jedna u Ljubljani. Potkraj njegova života napravio sam mu specijalnu poluautomatsku pušku po narudžbi iz Banje Luke za lov na jelene. Imala je specijalni kundak jer je već slabo vidio i reagirao - otkriva prvi put za medije naš sugovornik.



Daniela, koja se brine za marketing, a i sudjeluje u kreaciji lovačkih pušaka, kaže kako imaju dosta kupaca iz Rusije. No obitelj Fanzoj poslovno je povezana i s Hrvatskom jer u Zagrebu, kao i u Ljubljani, imaju trgovinu lovačke opreme.



- Htio bih naći ozbiljnog partnera s kojim bi dovodio lovce u Hrvatsku. Ali čini mi se da su u Hrvatskoj neki jeftino došli do lovišta i u tome vide samo biznis. Mi lovci dobri smo potrošači i dolazimo s obiteljima, ali ponuda mora biti odgovarajuća. Znam da ima ljudi koji bi za vikend odstrijelili i 100 muflona, ali to nije lov. To je prije svega životna filozofija, jer mi se brinemo za životinje. No hrvatski zakoni kao da ne idu u prilog lovu. Komplikacije počinju na granici, moraš platiti pristojbu, a pošta ne radi popodne u mjestu gdje ideš u lov ili slično - kaže Johann Fanzoj.



U sobi s lovačkim trofejima posebno mjesto zauzima fotografija iz carskog lovišta u Bad Ischleru gdje je njegov djed Johann bio s Franjom Josipom u lovu 1911. Jedna od pušaka nosi ime Ischlerstutzen i dizajnirana je za Franju Josipa I. Daniela objašnjava u čemu je tajna vrijednosti i kvalitete ferlaških pušaka.



Prestiž i ulaganje



- Kundak se proizvodi od korijena oraha iz kavkaskog dijela Turske, drva posebne strukture. Kundaci se izrađuju mjesecima, ulje i obrađuju dok ne dobiju konačan izgled. Kundaci se izrađuju od korijena oraha iz kavkaskog dijela TurskeGravure se rade prema željama kupaca. Svaka puška individualni je proizvod i cijenu prema zahtjevima određuje kupac. Kontaktiramo sa svakim osobno te upoznajemo puno utjecajnih i moćnih ljudi  - rekla je Daniela te objasnila da je svaka puška iz ferlaških puškarnica umjetnički proizvod u koji se ugrađuje najsuvremenija Zeissova ili Swarovski optika. No kupnja puški iz majstorskih radionica nije samo pitanje prestiža, nego i dobro ulaganje jer im cijene mogu samo rasti.



Obitelj Fanzoj ima i poseban odnos prema lovu koji je za njih životna filozofija: "Mi nismo ubojice bambija. Mi se brinemo za životinje. Odstrel u lovu je održavanje prirodne ravnoteže, a današnje oružje omogućuje da životinja ne pati, što je cilj svakog lovca - temperamentno je objasnila Daniela Fanzoj.





Vlasnici pušaka u Hrvatskoj































Umirovljeni general HV-a, kako smo doznali iz nekoliko izvora, posjeduje kolekciju lovačkih pušaka koje vrijede nekoliko stotina tisuća eura.
Vladimir Zagorac




























Glasnogovornica Agrokora potvrdila nam je da je Ivica Todorić zatražio ponudu za izradu nove puške koja bi stajala oko 4000 eura.
Ivica Todorić Ivica Todorić




























Zagorski poduzetnik optužen za financijski inženjering imao je nekoliko lovačkih pušaka izrađenih u Ferlachu
Željko Miketić Željko Miketić




.





Dušan Miljuš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:05