Zaljubiti se ponovno u 60.? Otkriti strast? I te kako je moguće...

Tebi, Z. K., koji si me inspirirao do najsitnijih djelića mojih ćelija i tako me učinio beskonačano svojom. V.”,  stoji u posveti romana dr. Vesne Humo, promoviranog ovih dana u Rovinju, koji je po ocjeni beogradskog Cosmopolitena proglašen hitom mjeseca.



Upoznavanje na internetu



Autorica, koja je iz ugledne liječničko-književničke obitelji, svjesna gena za književnost, o sebi je na poleđini romana kratko napisala: ”Kćerka, sestra, majka, baka (drugo unuče na putu), prijatelj, ljubav njegova, maštar, po vokaciji liječnik.



Sada kada se našla, ne može više bez sebe.” O motivu provokativno naslovljenoga njezina prvog romana “Božanski luđak ili geneza Orgazma” kaže: ”To nije u potpunosti autobiografski roman, ima uglavnom elemenata koje sam osobno doživjela, ali i mašte. Naslov odgovara mom iskustvu, jer sam naišla na božanskog luđaka, ovdje, kod vas, na ovim prostorima, točnije u Opatiji.



Jedno upoznavanje preko interneta s tzv. galebom dovelo je do  duboko emocionalno, strastvene veze, koja traje drugu godinu. To je bila strašna inspiracija za mene, jer praktično prije njega, vjerujte mi na riječ, ja doista nisam znala što znači biti žena. To je nevjerojatno! Zato sam odlučila napisati taj roman, njemu ga posvetiti i darovati mu ga za rođendan.”



Također ju je u pisanju prvijenca vodila želja pokazati da godine nisu bitne za (pro)naći muškarca svog života.



Ključna je emotivna ljepota



- Ja sam blizu 60 godina, pa pogledajte kako izgleda zaljubljena žena. Emotivna ljepota je ključna ljepota. To je ključ našeg života i sreće. Dok god imamo nadu i vjeru da nam se nešto lijepo može desiti, dotle smo otvoreni, imamo razlog da živimo i shvaćamo život kao igru, što to i jest - zračeći iznimnom ženstvenošću kaže nam dr. Vesna Humo.  



63-godišnji dizajner korica i naslovnice knjige, nakon što ju je pročitao, naklonio se pred autoricom, poljubio joj ruku i rekao: “Ovo je sjajno! To je udžbenik za žene od 16 do 66 godina.” Mnoge njezine prijateljice koje su knjigu u dahu pročitale tvrde da je treba u svojoj torbici imati svaka žena.



- Pišući ovaj roman htjela sam opovrći uvriježeno mišljenje koje se provlači kroz književnost, posebice žensku, da je žena ženi najveći neprijatelj. To nije istina. Želim da im ovaj “vodič” do vlastitog upoznavanja i pronalaženja samih sebe bude poklon kojim žena pomaže ženi. Knjiga ruši i predrasude o ženama u zrelim godinama. Tek nakon pedesete postajemo mudre, pametne, svjesne sebe, tko smo, što smo, koliko možemo. Ja sam to, doduše, shvatila uz svog čovjeka, Zapravo on je mene načinio svojom.



‘Galeb’ je svačiji i ničiji



Da ja budem svoja, ali i njegova - sa stalnim, zagonetnim osmijehom na licu govori Vesna, čija je erotičnost njezine junakinje, koja u zreloj dobi doživljava božansko ludilo prvog orgazma, vrlo inspirativna za žene. Na pitanje može li nam otkriti ime svog usrećivača, Vesna Humo uzvraća: “A, ne, ime ne može, nema ga ni u knjizi. Zašto? Zato što je on još galeb, on još ima puno žena koje usrećuje, kao i one njega.” 



U recenziji romana, koju potpisuje književnica Anabela Basalo, piše: ”Junakinja ovog romana, ispovijesti, poeme o ljubavi i seksu, stvarna je, kao što su stvarne žene. Nije čudovište, nije nimfomanka, nije usamljena i depresivna. Naprotiv, sasvim je normalna, toliko da je ogledalo svake od nas.



Jedina razlika je što je ona dozvolila sebi da bude zaljubljena u “galeba”, muškarca koji je ničiji i svačiji, da se ponaša kao najveća razvratnica i da uživa u tome. Ona otkriva strast u godinama kad većina žena misli da je nemoguće čak i zaljubiti se. Ta strast je tjelesna i duhovna, prožeta nevjerojatno realnom prepiskom, koja će za sto godina biti pravi svjedok kako se u današnje vrijeme vodi ljubav preko maila, rječnikom modernih ljubavnika.”



Gospodin “Galeb” bio je na promociji romana u Beogradu početkom prošlog mjeseca, kada je Vesna  Humo, s maskom na licu, poput modela s naslovnice knjige, zapjevala riječi pjesme Gorana Karana “Kada anđeli spavaju”, koja je njihova pjesma.




Plastična kirurginja koja pomlađuje zlatnim nitima

Dr. Vesna Humo, s licencijama Hrvatske liječničke komore, poznata je hrvatskoj  javnosti nakon što je prije godinu dana u Specijalnoj bolnici Liganj pacijentici iz Rovinja Nevenki Vukelić  ugradila metar 24-karatnih zlatnih niti, tankih 0,1 mm, pod kožu lica. Ovoj metodi nije odoljela ni slavna francuska glumica Catherine Deneuve. Zagovornica ove neinvazivne metode stvaranja elastičnih i kolagenih vlakana, koje lice čini svježijim i mlađim, najavljuje da će te i druge zahvate iz plastične kirurgije, poput abdominoplastike, kojoj se sama podvrgla u Brazilu, tijekom edukacije kod profesora koji slovi najboljim među 18 svjetskih plastičnih kirurga, uskoro početi u Rovinju. Time će  Vesna Humo ostvariti i svoj životni san da živi na moru i piše. Kako je već na polovici drugog romana, čije objavljivanje najavljuje do Nove godine, jasno je da po inspiraciju za pisanje sve češće dolazi u Opatiju, pod krila svog “galeba”.



Branka Žužić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:30