Zgarište od Cavtata do Mokošice

DUBROVNIK - Tek danas ujutro, kad je dnevno svjetlo otkrilo crna zgarišta, vatrogasni zapovjednici mogli su vidjeti katastrofalne razmjere vatrene stihije koja je cijelu noć držala Dubrovnik pod opsadom.



20 vatrogasaca ozlijeđeno u obrani dubrovačkih kuća



Pogledajte video prilog BBC-a o požarima oko Dubrovnika



Zbog vatrene linije koja se protezala u duljini od 20 kilometara, u pomoć vatrogascima priskočili su stanovnici, uglavnom gaseći požare koji su se približavali njihovim domovima. Prema posljednjim informacijama, vatra je uništila dvije kuće.



Tijekom noći sa subote na nedjelju najveća drama odvijala se u Komolcu u Rijeci dubrovačkoj gdje su gasitelji uspjeli zaustaviti prodor vatre prema središnjoj trafostanici i Ininoj crpki.



Stari i nemoćni bili su evakuirani iz gradskog naselja Zlatni potok u Sv. Jakovu, a spas u gradu potražilo je i stanovništvo sela Knežica. Nakon izbijanja požara jučer na Bosanci u večernjim satima velik broj vozila i ljudi bio je koncentriran na obranu magistrale.



U Dubrovniku je oglašena protupožarna sirena, gradonačelnica je pozvala dragovoljce da se priključe gasiteljima.



Preostale buktinje danas ujutro gasili su kanaderi koji su nadlijetali zgrade u Mokošici i ostala područja iz kojih je još sukljao dim. Tek danas ujutro utihnule su sirene koje su noću odzvanjale dubrovačkim područjem.



U zraku se ništa drugo ne osjeti osim mirisa dima i paleži. U vatri je nestalo više od polovice općine Župe dubrovačke, a na širem području od Cavtata do Mokošice ostala je samo spaljena zemlja.



Glavni vatrogasni zapovjednik RH Mladen Jurin požar na dubrovačkom području nazvao je najkompleksnijim ovogodišnjim požarom u priobalju, dodavši kako velike probleme stvara bura koja onemogućuje da se požarišta stave pod nadzor.



- Zbog naleta vjetra koji je onemogućavao djelovanje kanadera teško je reći da je ijedno požarište stavljeno pod nadzor, jer svugdje postoji opasnost od ponovnog razbuktavanja - rekao je Jurin. 



Vjetar koji se počeo pojačavati u ranim poslijepodnevnim satima ponovno je aktivirao sva požarišta u Rijeci dubrovačkoj, proširivši ga i prema Grabovici, dok su se s osobitom pažnjom pratila događanja na Bosanci na kojoj požar predstavlja najizravniju prijetnju gradskim naseljima.



Na dubrovačkom području u obranu od požara uključeno je oko 300 profesionalnih gasitelja te još toliko dragovoljaca, a na raspolaganju im je oko 60 vatrogasnih vozila.



Jurin je najavio dolazak 250 novih gasitelja koji će zamijeniti dosadašnje, te još 50-ak vozila, što samo potvrđuje da je riječ o katastrofalnoj vatrenoj stihiji u kojoj je dosad nestalo više 500 ha površine na širem dubrovačkom području i u kojoj su izgorjele dvije kuće te nekoliko manjih napuštenih objekata.    




Lidija Crnčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:11