samo struja

Agresivan pristup: Šveđska će od 2025. zabraniti aute s unutarnjim izgaranjem u središtu Stockholma

Plan švedske prijestolnice je agresivniji od pristupa drugih europskih gradova, koji zabranjuju samo starije dizelske automobile

Stockholm, ilustracija

 Profimedia

Nijedna regija na svijetu nema stroži stav prema automobilskom zagađenju od Skandinavije. Nakon norveške odluke da zabrani prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila od 2025. godine, dakle cijelo desetljeće prije stupanja na snagu sličnih zakona u EU, Švedska će navodno će zabraniti automobile s unutarnjim izgaranjem na ulicama glavnog grada u cilju smanjenja zagađenja i buke.

The Guardian piše da je grad spreman zabraniti od 2025. pristup vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem u 20 blokova u financijskim i trgovačkim četvrtima Stockholma. Jedina vozila dopuštena u tom području bit će električni automobili, hibridni kamioni i vozila na gorive ćelije.

image

Stockholm, ilustracija

Profimedia

Kad Stockholm objavi stupanje na snagu takvog plana, to bi ga učinilo prvim većim glavnim gradom koji više ne pokazuje razumijevanje prema vozilima s unutarnjim izgaranjem.

Drugi gradovi diljem svijeta uveli su neke mjere za smanjenje zagađenja, ali niti jedna ne ide tako daleko. Pariz, Atena i Madrid planiraju zaustaviti ulazak dizelskih automobila u svoje centre, London je nedavno proširio svoju zonu niske emisije, ali vozači i dalje mogu ući u to područje ako su voljni platiti. Bruxelles je zabranio suvišan promet, ali samo u nekolicini ulica.

image

Stockholm, ilustracija

Profimedia

"Želimo stvoriti bolje životno okruženje za ljude koji ovdje žive i rade", rekao je za švedski SVT lokalni zastupnik Lars Stromgren, koji je odgovoran za prometnu politiku, prema izvješću Bloomberga, koje postavlja pitanje hoće li ovaj potez imati veliki utjecaj na prodaju električnih vozila u zemlji.

Međutim i Švedska je bila prisiljena smanjiti svoju prognozu o prodaji električnih vozila tijekom 2023. s 40 na 35 posto jer kupci si slabije kupovne moći još uvijek ne mogu priuštiti novi električni automobil, piše SVT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:35