PROGNOZA

Električni i hibridni auti činiti će svu prodaju novih vozila u Norveškoj do travnja 2022.

Norveška automobilska federacija (NAF) navodi kako bi se ‘nula‘ mogla postići već u travnju sljedeće godine...
Punionica električnih vozila, Norveška
 Profimedia

U nekim dijelovima svijeta elektrifikacija dolazi do snažnijeg izražaja, a među njima je Norveška. Riječ je o zemlji na samom kraju sjevera Europe koja bi mogla biti prva u kojoj će se uskoro kupovati isključivo hibridi i električna vozila. Neke prognoze navode kako bi se to moglo dogoditi već u travnju sljedeće godine!

image
Punjenje električnog automobila
Profimedia

Službeni cilj Norveške za okončanje prodaje automobila s unutarnjim izgaranjem je 2025. godina, što je najranije u svijetu, kako druge zemlje to žele postići tijekom 30-ih, ili čak kasnije. Međutim, istraživanje pokazuje stalan pad prodaje novih vozila s unutarnjim izgaranjem od 2017. godine, zbog čega Norveška automobilska federacija (NAF) navodi kako bi se nula mogla postići već u travnju sljedeće godine.

Naravno, pod 'nula' ne mislimo da se ni jedno novo vozilo s unutarnjim izgaranjem neće prodati u Norveškoj od proljeća, jer određene kategorije vozila, poput kamiona, još ne nude potpuno električne ili plug-in hibridne opcije. 'Međutim, broj registracija novih vozila s unutarnjim izgaranjem bit će toliko nizak do 2025. godine da će službena zabrana biti nepotrebna'.

image
Punionica električnih vozila
Profimedia

Što se tiče ove godine, potpuno električna vozila su u Norveškoj činila 72 posto tržišnog udjela novih prodanih automobila, dok su hibridi i plug-in hibridi činili 20,4 posto. Zajedno, riječ je o 92 posto, što ostavlja prostora za samo 4,6 posto benzinskih i 3,2 posto dizelskih vozila. Što se tiče modela, od 50 najprodavanijih, 30 je potpuno električno, 14 su plug-in hibridi, 3 su hibridi i 3 su dizelaši. Potpuno električna Tesla Model 3 je na prvom mjestu, a Toyota RAV4 Prime na drugom. Prvi hibrid je Toyota Corolla Hybrid, a VW Tiguan je najprodavaniji dizelaš.

image
Tesla Model 3
Tesla

Thor Egil Braadland iz NAF-a navodi kako 'za 20 godina na norveškim cestama više neće ostati gotovo ni jedan benzinski ili dizelski automobil. Vrlo je čudno reći naglas, ali svi mi koji volimo automobile ili radimo s automobilima moramo to preuzeti na sebe', izdavši upozorenje uvoznicima automobila, radionicama i lancima benzinskih postaja.

image
2021 Toyota RAV4 Prime
Toyota

Ovaj 'skok' na struju u Norveškoj dogodio se zbog snažnih poticaja koji EV-ove čine privlačnijima u odnosu na konvencionalne automobile. Vlasnici električnih automobila od vlade su čak dobili besplatna parking mjesta i besplatnu cestarinu, dok je infrastruktura za punjenje u Norveškoj znatno bolja nego u drugim europskim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:17