OTKRIVAJU SE DETALJI

BIVŠEG ŠEFA NISSANA OD JAPANSKE TAMNICE SPASILI PSI RATA Uhićeni bivši specijalci, pripadnici zelenih beretki koji su pomogli Carlosu Ghosnu u bijegu

 Profimedia

Dvije osobe koji su optužene da su pomogli nekoć jednom od najvažnijih bossova autoindustrije, notornom Carlosu Ghosnu, da u prosincu 2019. pobjegne iz Japana u Libanon, uhićeni su u američkoj državi Massachusetts.

Riječ je o bivšem američkom specijalcu, pripadniku elitnih"zelenih beretki" Michaelu Tayloru (59) i njegovom 27-godišnji sinu Peteru Tayloru. Uhićeni su u srijedu na temelju zahtjeva Japanske policije koja je siječnju izdala naloge za uhićenje dvojice muškaraca zbog omogućavanja bijega Ghosna iz zemlje iz uzništva.

Reuters napominje da japanski tužitelji navode da je filmski spektakularan bijeg počeo 28. prosinca 2019. kad je Peter Taylor odletio u Japan i sastao se s Ghosnom u hotelu Grand Hyatt gdje su u razgovoru proveli oko sat vremena.

Sljedećeg jutra, Michael Taylor, otputovao je iz Dubaija u Osaku u iznajmljenom mlažnjaku Bombardier s još jednim muškarcem, Georgeom-Antonijem Zayekom, a nosili su dvije velike kutije koje se obično koriste za prijevoz audio opreme.

Istraga je pokazala da su se kasnije toga dana sastali s Peterom Taylorom i Carlosom Ghosnom u Grand Hyattu u Tokiju i potom se razdvojili.

Navodi se da se Peter Taylor zaputio do aerodroma i odletio u Kinu, dok su ostali, uključujući Ghosna, skočili na vlak i stigli na željezničku stanicu Shin-Osaka otprilike četiri sata kasnije.

Uzeli su taksi do obližnjeg hotela, gdje se, tvrdi se, Ghosn "sklupčao" u jednu od kutija, koju su odvukli Taylor i Zayek.

Kutija je prošla kroz sigurnosnu kontrolnu točku aerodroma bez provjere i natovarena je na privatni mlažnjak koji je prvo odletio u Tursku, odakle je potom odletio u Libanon.

Vlasti su uhitile Taylorove nakon što su američki policijski istražitelji otkrili da je Peter Taylor rezervirao let iz Bostona za Bejrut ove srijede.

Vijesti o hapšenjima oca i sina Taylor objavljene se manje od dva tjedna nakon što su organi zakona u Turskoj već optužili još sedam osoba koje su pomogle Ghosnu da pobjegne, uključujući četvoricu pilota, dvije stjuardesa i izvršnog zrakoplovnog izvršitelja.

eđutim, nekoć jedan od najvažnijih bossova svjetske autoindustrije je i dalje na sigurnom u Bejrutu odakle ga neće isporučiti pravosudnim tijelima Japana gdje je bio optužen za teške financijske malverzacije i gdje je zog toga bio u kućnom pritvoru.

O tom bi se čovjeku i njegovom bijegu stvarno mogao snimiti dobar film...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:53