TVORNICA BATERIJA

BMW traži 3000 novih radnika: Otkrivene plaće pripravnika i menadžera...

Zadovoljstvo radnika plaćom u bavarskoj kompaniji je 20 posto iznad prosjeka autoindustrije

Sjedište BMW-a (ilustracija)

 AFP

Njemački proizvođač automobila BMW planira dugoročno zaposliti oko 3.000 radnika u svojoj novoj tvornici za montažu baterija u gradu Straßkirchenu u Donjoj Bavarskoj.

Kako pišu njemački mediji, nova tvornica BMW-a trebala bi biti izgrađena na površini od oko 60 hektara. Ondje će se proizvoditi do 330.000 visokonaponskih baterija godišnje za pogone proizvođača automobila u Münchenu i Regensburgu - navodi Fenix-magazin.

Od 2026. godine BMW namjerava proširiti tvornicu baterija za još 45 hektara u drugoj fazi izgradnje i tako udvostručiti proizvodni kapacitet. U pogonu za montažu u početku će raditi oko 1.600 radnika, no oko 70 posto njih će se preseliti u Straßkirchen iz drugih BMW-ovih podružnica.

image

Tvornica BMW-a (ilustracija)

PHILIPPE PSAILA/Sciencephoto/Profimedia

Nakon proširenja tvornice, broj zaposlenih u Straßkirchenu trebao bi se udvostručiti do 2031. godine.

Kamion vozi svake dvije i pol minute

Plan također predviđa prometno opterećenje na spomenutom području koje se može očekivati ​​kada se izgradi tvornica za montažu.

Navedeno je kako će u tvornicu dnevno dolaziti 310 kamiona. Matematički gledano, to znači da na svake dvije i pol minute jedan kamion dolazi ili odlazi. Nakon proširenja montažnog pogona očekuje se udvostručenje prometa kamiona.

Koliko zarađuju zaposlenici?

image

BMW logo

AFP

Prosječna bruto godišnja plaća (puno radno vrijeme) za poziciju montažera u BMW grupi iznosi 40.900 eura. Ovisno o iskustvu, stupnju obrazovanja, lokaciji i drugim čimbenicima, plaća se može kretati između 26.400 eura i 64.700 eura.

Prosječna plaća radnika na proizvodnoj traci u Njemačkoj iznosi 3.268 eura mjesečno.

Na temelju 4423 izvješća o plaćama, prosječna plaća u BMW Grupi kreće se od 13.000 eura za poziciju “pripravnik” do 149.200 eura za poziciju “menadžer korporativnog razvoja”.

image

Sjedište BMW-a (ilustracija)

AFP

Zadovoljstvo radnika plaćom iznosi 4,2 od 5, što je 20 posto iznad prosjeka industrije - navodi Fenix-magazin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 14:08