Iznenađujući obrat

Bolji od svih: Ovaj je automobil manje štetan za okoliš od svih električnih modela

Rangiranje se određuje se na temelju godišnje potrošnje goriva/struje, učinkovitost aerodinamike te utjecaj na zdravlje

Toyota Prius
 

 Božidar Vukičević/CROPIX

U svijetu automobilske industrije bilo je za očekivati da bi "najčišći" mogao biti neki električni automobil. Međutim, vrhunac ekološke prihvatljivosti ne pripada električnom vozilu, već hibridnom modelu Toyote kao najekološkijem autu na svijetu.

Unatoč uvriježenom mišljenju, Toyotin plug-in hibrid iznenađujuće je pretekao konkurenciju, dok su se na pozicijama od drugog do petog mjesta smjestila isključivo električna vozila. Ovogodišnja analiza GreenerCars pružila je uvid u to kako se automobili rangiraju po ekološkoj prihvatljivosti, uzimajući u obzir razne faktore poput potrošnje goriva, aerodinamičnosti i emisija.

image

Toyota Prius


Božidar Vukičević/CROPIX

Zeleni rangiranje određuje se na temelju više kriterija, uključujući godišnje troškove goriva, učinkovitost aerodinamike te utjecaj na ljudsko zdravlje zbog zagađenja. GreenerCars koristi sveobuhvatni pristup procjeni, uzimajući u obzir ne samo emisije iz ispušnih cijevi, već i onečišćenje zraka povezano s proizvodnjom i odlaganjem vozila, kao i s proizvodnjom i distribucijom energenata.

Toyota Prius Prime SE zauzeo je prvo mjesto s impresivnom ocjenom 71, dok je godišnji trošak goriva procijenjen na samo 529 dolara. To nije prvi put da ovaj model dominira, a ključ njegove uspješnosti leži u njegovoj težini, aerodinamičnom dizajnu i tehnologiji.

image

Lexus RZ 300e

Lexus

Zanimljivo je da težina baterija u električnim vozilima može smanjiti emisije tijekom vožnje, ali to ih ne čini nužno ekološki prihvatljivijima. Usto, troše jako gume jer su teški pa izbacuju i više čestica.

Na drugom mjestu našao se Lexus RZ 300e, slijede MINI Cooper SE, Nissan Leaf i Toyota bZ4X, dokazujući da električna vozila i dalje igraju ključnu ulogu u zelenoj revoluciji. Međutim, važno je napomenuti da nije svako električno vozilo postiglo visoku ocjenu, s GMC Hummer EV-om koji se našao na listi najmanje ekološki prihvatljivih vozila.

Zaključak studije naglašava važnost širenja pristupačnih električnih vozila kako bi se omogućile ekološke prednosti širem spektru vozača, istovremeno pružajući učinkovite hibridne alternative onima koji trenutačno ne mogu zadovoljiti svoje potrebe kroz postojeću infrastrukturu za punjenje.

image

Mini Cooper EV

Mini

Ovo otkriće potiče proizvođače automobila na inovacije u razvoju vozila koja su ne samo ekonomična, već i ekološki odgovorna, dokazujući da je budućnost mobilnosti zelenija nego što se možda pretpostavljalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 13:27