nestašica

Britanci upozoreni na porast krađa dijelova automobila na ulici: ‘Za sve je kriv rat u Ukrajini‘

Stanovnici velikog dijela Ujedinjenog Kraljevstva upozoreni na porast broja lopova koji skidaju dijelove s automobila

Ukradeni dijelovi, ilustracija

Ruska invazija na Ukrajinu i problemi s opskrbom povezani s pandemijom doveli su do porasta potražnje za auto komponentama, što je zatim uzrokovalo porast krađa dijelova automobila, rekao je šef Radne skupine za kriminal u prometu (VCT) policije West Midlandsa, Jim Munroe, javlja Daily Mail.

Četvrti u gradu Birminghamu postale su meta drskih lopova koji skidaju dijelove s vozila, a na meti su se našli i ljudi koji parkiraju na željezničkim stanicama. Prema podacima objavljenim ove godine, britanski automobil koji se najviše krade - Ford Fiesta (53 posto), kojih je i najviše registrirano.

image

Ukradem kotač, ilustracija

Chris West Photography/Alamy/Alamy/Profimedia

Munroe je rekao da je u posljednja 12 do 24 mjeseca došlo do porasta kriminala u vezi s vozilima. Nastavio je govoriti kako vjeruje da je to zbog nedostatka dijelova, problema s opskrbnim lancem nakon Covida i rata u Ukrajini. "Ovaj porast automobilskog kriminala uzrokovan je rastućom potražnjom za rezervnim dijelovima".

Zatvaranje tvornica diljem svijeta zbog pandemije koronavirusa izazvalo je nestašicu poluvodiča i drugih komponenti u zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva. Specijalizirana Radna skupina za kriminal vozila rekla je da su "izvršili više od 100 uhićenja i pronašli mnoštvo ukradenih vozila" od pokretanja u rujnu.

image

Ukradeni auto dijelovi, ilustracija

U izjavi su rekli: "Tijekom siječnja primili smo devet izvještaja o odstranjivanju dijelova automobila na parkiralištima oko središta grada. Patrole su pojačane u problematičnim područjima i blisko surađujemo s partnerskim organizacijama kako bismo osigurali da su parkirališta sigurna".

"Redovno pregledavamo nadzorne kamere oko grada Digbetha i drugih dijelova središta grada, kako bismo prikupili informacije o osumnjičenima i automobilima za koje se vjeruje da su mete".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:56