STIŽE 2025.

Brži od Rimca? Prvi Bentley na struju s 1400 KS stotku će hvatati za 1,5 sekunde

Prvi EV bit će stavljen na platformu VW Grupe Premium Performance Electric (PPE) koju su razvili Audi i Porsche

Bentley EXP 100 GT Concept

 Bentley

Bentley ima velike planove u pogledu performansi za svoj prvi električni automobil, u tolikoj mjeri da bi mogli pričati o jednom od najbržih serijskih vozila na svijetu, titulu koju trenutno drži Rimčeva Nevera.

Prvi EV britanskog proizvođača luksuznih automobila na tržištu bi se trebao pojaviti 2025. godine, a tijekom nedavnog razgovora za Auto News Europe, izvršni direktor Bentleyja Adrian Hallmark je sugerirao da bi mogao imati više od 1400 KS i biti sposoban dostići 60 mph (96 km/h) za samo 1,5 sekunde.

image

Bentley EXP 100 GT Concept

Bentley

"Sada imamo 650 KS s GT Speedom, a ta brojka bit će duplo veća s BEV-om", rekao je Hallmark. "Ali s gledišta od 0 do 100 km/h, povrati su sve manji. Problem je u tome što je to neugodno... Postane vam mučno". Kako bi zaobišao ovaj problem, Bentley će ponuditi EV s različitim načinima ubrzanja. “Možete imati sprint do stotke za 2,7 sekundi. Ili se može prebaciti na 1,5 sekunde”, kaže izvršni direktor. Prema Hallmarku, ključni atribut EV-a bit će njegova "izvedba pretjecanja bez napora", posebno između brzina od 50 do 110 km/h, i između 50 do 240 km/h.

Što se tiče dizajna, Bentley nije naveo kakav će oblik imati njegovo prvo električno vozilo. Ono što znamo je da će se EV temeljiti na platformi VW Grupe Premium Performance Electric (PPE) koju su razvili Audi i Porsche i da ga proizvođač automobila neće dizajnirati tako da izgleda kao električni automobil.

image

Bentley EXP 100 GT Concept

Bentley

Očekuje se da će koštati više od 250.000 eura (1,88 milijuna kuna), što znači da će električni pogon biti jeftiniji od trenutnog 12-cilindarskog motora. "Motor s 12 cilindara je oko 10 puta veći od cijene prosječnog motora premium automobila, a prosječna baterija je manja od našeg 12-cilindričnog motora”, dodao je Hallmark. “Jedva čekam baterije, relativno su jeftine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:08