tko će prije

BYD i Geely u naletu: Uskoro će imati automobile s dosegom većim od 2000 kilometara?

Razvijaju model koje bi bilo u stanju prijeći 2000 km prije punjenja gorivom ili električnom energijom

BYD Song Plus DM-i

 BYD

Plug-in hibridi su izuzetno zanimljiva alternativa za potpune električne automobile, jer nude relativno nesmetana putovanja na duge relacije zbog mogućnosti pokretanja gorivom. Ta putovanja uskoro bi mogla biti još jednostavnija jer se u Kini konkurentni BYD i Geely nadmeću se u predstavljanju vozila koje bi bilo u stanju prijeći 2000 km prije nego što ga treba napuniti gorivom ili električnom energijom.

Oba proizvođača automobila nedavno su obećala impresivne dosege, koji bi omogućili prevaljivanje ogromnih kilometraža bez potrebe za zaustavljanjem ili vožnju gradom tjednima bez odlaska na benzinsku ili punjač. Geely tvrdi da će se njegov plug-in od 2000 km temeljiti na njihovoj postojećoj tehnologiji, odnosno na pogonskom sklopu koji se trenutno koristi u modelu Galaxy L6.

image

Geely Galaxy l6

Geely

Ova limuzina kombinira 1,5-litreni četverocilindrični motor s električnim motorima i litij-ionskom baterijom od 19,1 kWh. Pogonski sklop isporučuje 363 KS, auto može prijeći 124 km samo na baterije, a ukupni CLTC (kineski standard za mjerenje potrošnje) doseg mu je 1370 km. Geely još nije otkrio kako namjerava produžiti taj doseg, ali naglašava da će nadolazeće vozilo postići potrošnju goriva od 2,0 L/100 km. To sugerira da će se više oslanjati na svoje baterije.

image

BYD Song Plus DM-i

BYD

I BYD tvrdi da će se njegov plug-in hibrid dugog dometa temeljiti na postojećoj tehnologiji, a novi sustav će biti lansiran 2025. Njegov trenutni plug-in s najvećim dosegom, model Song Plus DM-i, kombinira 1,5-litreni četverocilindrični motor s elektromotorom i CVT mjenjačem.

Ovaj model ima LFP baterije kapaciteta od 18,32 kWh i ukupni doseg od 1151 km, a za postizanje većeg dosega BYD će se, prema svojim tvrdnjama, oslanjati na učinkovitije motore i baterije koje mogu pohraniti više energije.

Iako se plug-in hibridi s vrlo velikim dosegom čine kao dobra ideja, pitanje je jesu li zaista potrebni kupcima. Teško je zamisliti da bi netko vozio 2000 kilometara bez odmora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 20:56