iznenađujući potez

Čak 600 radnika Porschea neće dobiti novi ugovor: ‘Mogu se posvetiti traženju novog posla‘

Puno se ulaže u glavni pogon, a hale se trenutno proširuju i stvaraju se dodatna logistička područja

Porsche pogon, ilustracija

 Profimedia

U posljednjih nekoliko dana sve više loših vijesti stiže za radnike koji rade u Stuttgartu i okolici: Bosch želi ukinuti 1500 radnih mjesta, a slična sudbina čeka i radnike u Porscheu.

Njemački mediji navode kako radnici Porschea također moraju tražiti nove poslove. Također je nedavno objavljeno da tvornica Audi u Neckarsulmu otpušta 600 radnika. Radnicima koji su radili u Porscheu, a koji su bili zaposleni na određeno, neće im biti produženi ugovori, piše Fenix Magazin.

image

Porsche pogon, ilustracija

Profimedia

U Porscheovoj glavnoj tvornici u Stuttgart-Zuffenhausenu brojni privremeni zaposlenici u proizvodnji morat će idućih mjeseci tražiti novi posao, piše portal finanzen.net.

Šef radničkog vijeća izjavio je za Njemačku tiskovnu agenciju: “U nadolazećoj godini postupno će istjecati oko 600 ugovora o radu na određeno vrijeme koji se više neće moći produžiti, a prvi radni odnosi prestaju u siječnju”, dodao je.

Glasnogovornik tvrtke rekao je da bi privremeni radni odnos mogao biti prilika za dobivanje stalne pozicije u Porscheu.

Porsche AG je gotovo udvostručio svoju radnu snagu u posljednjih deset godina na trenutno 24.700 zaposlenika. To uključuje 2400 zaposlenika s ugovorima o radu na određeno vrijeme.

"Demografski razvoj posljednjih godina doveo je do toga da su brojni kolege napustili tvrtku zbog djelomičnog umirovljenja”, rečeno je.

Kao rezultat toga, Porsche je zaposlio neproporcionalan broj kolega u stalni radni odnos. “Sada smo ponovno dosegli stabilno stanje, tako da će ugovori na određeno vrijeme u velikoj mjeri isteći 2024. godine”, rekli su iz tvrtke.

image

Porsche pogon, ilustracija

Profimedia

“Nemamo privremenih radnika u proizvodnji”, navedeno je.

Radnici koji imaju stalni radni ugovor s Porscheom dobivaju beneficije iz kolektivnog ugovora i tvrtke koje privremeni radnici nemaju.

Osiguranje lokacije na širem području Stuttgarta vrijedi do sredine 2030. godine, rečeno je iz radničkog vijeća. Prema njegovim riječima, puno se ulaže u glavni pogon. “Radionice se trenutno proširuju i stvaraju se dodatna logistička područja”, navedeno je.

Novi automobili s električnim pogonom u budućnosti će se proizvoditi u Zuffenhausenu, pišu njemački mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 16:20