AKTUALNO

Centar za vozila Hrvatske uveo sustav dostave elektronički potpisanih dokumenata za fizičke osobe

Dostava dokumenata poput kupoprodajnih ugovora, punomoći te računa omogućena je putem web stranice
CVH el. dostava dokumenata
 Profimedia

Modernizacija u stanicama za tehnički pregled: Centar za vozila Hrvatske omogućio je svim fizičkim osobama dostavu elektronički potpisanih dokumenata prema stanicama za tehnički pregled za potrebe tehničkih pregleda i registracijskih postupaka. Dostava dokumenata poput kupoprodajnih ugovora, ugovora o leasingu, punomoći, sudskih odluka ili presuda te računa omogućena je putem web stranice edokumenti.tehnicki.hr.

"Centar za vozila Hrvatske kontinuirano prati trendove i potrebe vlasnika vozila, koji sve više prihvaćaju određena digitalna rješenja u različitim sferama. Uvođenjem ovog sustava omogućujemo zainteresiranim vlasnicima vozila jednostavniju dostavu potrebnih dokumenata. Pomoću e-potpisa vrši se identifikacija korisnika i provjera vjerodostojnosti potpisanog elektroničkog dokumenta, odnosno vjerodostojnost izvora i integritet sadržaja, što je važno za postupke kojima se doprinosi ispravnosti vozila i sigurnosti na cestama.“- izjavio je Tomislav Škreblin, rukovoditelj tehničkog odjela Centra za vozila Hrvatske.

Vlasnici vozila u sustav se prijavljuju putem sustava NIAS, koristeći vjerodajnice sigurnosne razine 3 ili 4. U aplikaciju se potom upisuje broj šasije vozila za koje se elektronički dokumenti dostavljaju te će isti biti vidljivi svim stanicama za tehnički pregled vozila u RH sljedećih 14 dana. STP će prilikom pozivanja vozila u postupku prijave tehničkog pregleda ili registracije, biti obaviještene o postojanju elektroničkih dokumenta, moći će pregledati dokument, provjeriti valjanost digitalnih potpisa i koristiti ih u postupcima u originalnom, elektroničkom obliku.

Detaljne upute o formatu i potpisivanju dokumenata i druge važne informacije o sustavu dostupne su u aplikaciji i na službenoj web stranici, no važno je naglasiti da vlasnik ili opunomoćenik trebaju biti prisutni u STP prilikom prijave tehničkog pregleda ili registracijskog postupka te da skenirani dokumenti nemaju svojstva elektroničkog dokumenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2022 14:09