BUDUĆNOST U ZRAKU

Do 2025. na glavnim američkim aerodromima mogli bi se koristiti Hyundaijevi leteći automobili

Iako se smatra kako je riječ o tehnologiji daleke budućnosti, direktor kompanije rekao kako ‘Hyundai ne želi zaostajati‘
Model letećeg automobila prikazan u Seoulu
 Profimedia

Hyundai radi na razvoju letećih automobila, a prognoza kompanije je da bi do sredine ovog desetljeća taksiji mogli putovati zrakom. Hrabru prognozu dao je direktor Hyundaijeve tehničke službe i izvršni direktor Hyundaija u Sjevernoj Americi Jose Munoz. Iako je prvotni plan zakazan za 2028. godinu, napredak na projektu pomaknuo je završnu crtu tri godine unazad.

image
Hyundai 'Flying Taxi Vision 2'
Hyundai

Zračni taksiji koje je Hyundai već pokazao su quadcopteri koje pogone baterije. Uz to, Hyundai je najavio ulaganje od 7,4 milijarde dolara za proizvodnju električnih vozila i razvoj pametnih rješenja za mobilnost, uključujući leteće automobile. 'Ovo tržište vidimo kao značajnu priliku za rast', izjavio je Munoz.

image
Hyundai 'Flying Taxi Vision 1'
Hyundai

Glavna baza Hyundaijevih operacija smještena je u državi Washington, iako kompanija u budućnosti svoje podružnice planira otvoriti i drugdje, poput aerodroma za putničke dronove u Velikoj Britaniji.

image
Prvi aerodrom za leteće automobile, Ujedinjeno Kraljevstvo
Profimedia

Iako mnogi smatraju kako je riječ o tehnologiji koja nas tek čeka u dalekoj budućnosti, Munoz je rekao kako 'Hyundai ne želi zaostajati'. Morgan Stanley je predvidio da b i tržište gradske zračne mobilnosti do 2040. godine moglo vrijediti i do jednog bilijuna dolara.

'Što se tiče buduće tehnologije, nikad nije prerano. Pioniri su pobjednici', rekao je direktor Hyundaija u Sjevernoj Americi. Hyundai u ovome vidjeti poslovni model preko kojeg bi mogao razviti usluge i koristiti ih čak za komercijalni teret.

Prije dvije godine Hyundai se za budućih šest godina obvezao na investiciju od 1,5 milijardi dolara za svoj odjel letećih vozila. Nekoliko drugih proizvođača vozila poput Toyote, Daimlera i Geelyija također su uložili u kompanijine leteće automobile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:06