TRAŽI SE ALTERNATIVA

Donald Trump ljubiteljima električnih auta poručio da trunu u paklu, a sada ima novu poruku

Trump je ranije rekao da električna vozila ‘ne idu daleko, koštaju previše i sva će se proizvoditi u Kini‘

Donald Trump, ilustracija 

 Getty Images via AFP

Bivši američki predsjednik Donald Trump prošle je godine poručio vlasnicima električnih automobila ‘neka trunu u paklu‘. U moru vezanih kritika, Trump je izjavio i da ‘električna vozila ne idu daleko, koštaju previše i sva će se proizvoditi u Kini‘.

Dodao je i da su poticanje potpuno električne budućnosti osmislili ‘vrlo, vrlo glupi ljudi‘.

Također je izrazio sumnju da nacionalna električna mreža može podnijeti prijelaz na električna vozila.

No, u samo par mjeseci, Trump je ublažio mišljenje, piše PCMag.

Početkom ovog tjedna, u razgovoru s novinarom CNBC-a, Trump je rekao: ‘Ja jesam za električne automobile, ali ljudima moramo pružiti i sve alternative‘.

Trump nije elaborirao koje alternative podržava, a novinar ga nije pitao.

Ali u prosincu (prije objave ‘neka trunu u paklu‘), Trump je rekao voditelju Fox Newsa da ‘treba prodavati električne, ali također i benzinske automobile s motorom s izgaranjem.

Možemo prodavati hibride. Hibridi su u redu. Mi bi trebali moći kupiti sve. Neki ljudi bi mogli voljeti električni automobil. Trebali bi ga moći kupiti‘, rekao je Trump.

image

Donald Trump, ilustracija

AFP

Trumpovi komentari stižu nedugo nakon što se sastao s izvršnim direktorom Tesle Elonom Muskom kada je izjavio: ‘Očito imamo suprotna stajališta o sporednoj temi koja se zove električni automobili", rekao je Trump za CNBC.

Musk se također sukobio s Bidenovom administracijom zbog ‘ignoriranja‘ Tesle, iako je Biden prelazak na električna vozila učinio važnim dijelom svog predsjedničkog mandata.

Odobrio je poreznu olakšicu za električna vozila koja vrijedi do 2032. godine, a također financira i potiče domaću proizvodnju baterija u pokušaju da se suprotstave kineskoj dominaciji u ovom području.

Jedan od ciljeva je i stvaranje nacionalne mreže za punjenje i zamjena dizelskih školske autobuse za električne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:49