na granici mogućeg

Musk za novi Roadster najavio ubrzanje od 0-100 km/h ispod 1 sekunde! Evo što o tome misli Mate Rimac

Ovaj detalj je Elon Musk podijelio sa svijetom putem njegove X društvene platforme, a budi velik interes

Tesla Roadster, Mate Rimac

 Tesla Motors, CROPIX

Iz Tesla Motorsa stižu vijesti koje će zasigurno zaljuljati temelje automobilske industrije. Šef kompanije Elon Musk, naime, najavio je da će se pojavljivanje dugo iščekivanog električnog Tesla Roadstera pomaknuti za 2025. godinu. No Musk je izašao s detaljima o performansama na granici mogućeg. Sportski automobil će navodno biti u stanju ubrzati od 0 do 100 km/h za manje od jedne sekunde!

Detalji koje je Musk podijelio sa svijetom putem njegove X društvene platforme bude maštu. Tesla Roadster, opremljen paketom SpaceX, s "deset malih raketnih potisnika" strateški raspoređenih oko karoserije mogao bi "poletjeti".

Muskova najava čini se, nije samo puka fantazija. Ako se njegova obećanja ostvare, Roadster će zasjesti na tron kao najbrži serijski automobil ikad proizveden, smanjujući trenutni rekord koji drži Rimac Nevera na impresivnih 1,74 sekunde za ubrzanje od 0 do 100 km/h. Ovaj podatak je sam po sebi revolucionaran, no Musk tvrdi da je to zapravo "najmanje zanimljiv dio" cijele priče.

Ono što dodatno fascinira jest Muskov komentar da "nikada više neće postojati ovakav automobil", sugerirajući da Tesla Roadster prelazi granice tradicionalnog poimanja automobila. Ambicije su postavljene visoko, s ciljem radikalnog preoblikovanja dizajnerskih i inženjerskih standarda za sportska električna vozila (EV).

Iako su obožavatelji i industrija dosad već doživjeli nekoliko odgoda, s početnim obećanjima o proizvodnji koja datiraju još iz 2017. godine, Musku se ne može osporiti strast prema inovacijama koje pomiču granice. Ako je vjerovati njegovim riječima, kraj 2024. i početak 2025. godine mogli bi uvesti novo poglavlje u automobilskoj industriji, s Tesla Roadsterom koji obećava da će biti više od automobila, bit će to događaj koji će zauvijek promijeniti percepciju mogućeg.

Doista intrigantno, a Muskovo obećanje o dosezanju brzine od 100 km/h ispod jedne sekunde komentirao je i Mate Rimac tvorac Nevere i izvršni direktor Bugatti-Rimca, na svom Facebook profilu u komentarima ispod objave o tehnologiji novog Bugattijevog V16 motora.

image

Tesla Roadster

Tesla Motors

Na pitanje na svojoj Facebook stranici smatra li da je tvrdnja ispod jedne sekunde moguća, Rimac je odgovorio iznenađujuće pozitivno. "Moguće je s "potisnicima", napisao je u jednom komentaru i dodao kako su u njegovoj kompaniji napravili simulaciju, ali da postoji značajan uvjet koji ide uz to.

"Problem je kad ispustite zrak u dvije do tri sekunde, onda imate puno tereta koji treba nositi (spremnici, kompresor, ventili, mlaznice itd.)”, dodao je. "Isto je s ventilatorima - oni vam samo daju više prianjanja, ali trebate barem 30.000 Nm na kotačima da biste ubrzali ispod jedne sekunde od 0 do 100 km/h, što znači da su vam potrebni masivni motori, pretvarači, mjenjači, pogonska vratila itd."

Rimac je napomenuo da automobil mora biti "super lagan", što obično nije standard za baterijske automobile. Čak i njegov električni hiperautomobil Nevera - koji postiže 100 km/h za manje od 2 sekunde teži preko 2,2 tone. Zaključak na kraju je da su potisnici jedini način za ostvarenje toga, ali i da to ima dosta loših strana...

Morat ćemo pričekati i vidjeti hoće li se Muskova težnja i namjera obistiniti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:46