BEZ IZNIMAKA

EU ne želi isključiti e-goriva iz zabrane motora s unutarnjim izgaranjem do 2035., ali...

Kompromisni prijedlog Francuske koja trenutno predsjeda Vijećem ne sadrži nikakve iznimke za prelazak na električna vozila

VW e-Golf

 Volkswagen AG

Kanada i brojne države u SAD-u, kao što su Kalifornija i Massachusetts, već su se obvezale na postupno ukidanje prodaje novih vozila na fosilna goriva do 2035. Zastupnici Europske unije podupiru sličan plan, koji ne uključuje samo standardni dizel i benzin, već i e-goriva.

image

Motor s unutarnjim izgaranjem

Profimedia

Prema Reutersu, odbor za okoliš Europskog parlamenta podržao je prijedlog za smanjenje emisije štetnih plinova za 100% do 2035., efektivno zabranivši prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila.

Prijedlog je iznijela Europska komisija u srpnju 2021. kao dio planova kontinenta da do 2050. ima nulte emisije, na temelju toga da vozila obično traju između 10 i 15 godina na cesti nakon što su napravljena.

image

E gorivo

Getty Images

Odbor nije podržao prijedloge za pooštravanje ciljeva emisija CO2 vozila do kraja desetljeća, koje bi se do 2030. mogle smanjiti za 55% u usporedbi s razinama iz 2021.

Europski parlament će glasovati o prijedlogu u narednim mjesecima, a pojedinosti će se izgladiti ako/kad postane zakon. Otprilike 25% emisija CO2 u Europi dolazi iz prometa, što znači da bi prelazak na električna vozila omogućio značajno smanjenje.

image

Mazda prototip

Mazda

Čini se da također neće biti iznimki od pravila, poput klimatski neutralnih e-goriva. Prema njemačkoj publikaciji “Handelsblatt”, kompromisni prijedlog Francuske koja trenutno predsjeda Vijećem ne sadrži nikakve iznimke za prelazak na električna vozila. Porsche već nekoliko godina radi na e-gorivu, ali ovaj novi prijedlog ne bi dopustio e-goriva kao rupu za 100% smanjenje emisija.

image

Porsche e-goriva (ilustracija)

YouTube Screenshot

Prijedlog je bio odbijen od Italije, doma Ferrarija i Lamborghinija. Država se u početku nadala nekim prazninama za male proizvođače, ali je na kraju popustila. Francuska se također borila da se hibridna vozila izuzmu, ali blago smanjenje emisija tih vozila vjerojatno će značiti da ni ona neće biti dopuštena.

image

Porsche 911 GT3 RS

Porsche

Mnogi proizvođači automobila već su skočili na električni pogon i najavili da će do 2035. biti potpuno bez emisija, ali ne bez izražavanja zabrinutosti da je mreža za punjenje ključna za uspjeh EV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:23