TRAŽE RJEŠENJA

‘Stali na loptu‘: Plan bez fosilaca do 2035. ima ogromne prepreke, navode u britanskom parlamentu

Zastupnici parlamenta ‘nisu uvjereni‘ da će se infrastruktura za punjenje širiti tempom potrebnim za postizanje cilja do 2035. godine
Električni auto na punjaču
 Profimedia

Nedavno su zastupnici Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva upozorili kako se 'ministri moraju "popeti na Mount Everest" ako žele postići cilj zabrane prodaje svih novih benzinskih, dizelskih i hibridnih automobila.

Naime, kad su sve "stavili na papir" oko ukidanja prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2035. godine, shvatili su da zapravo ne postoji nikakav gotov plan, da su električni automobili i dalje puno preskupi, da imaju mali doseg što smeta potrošače i da se sporo instaliraju punionice diljem zemlje.

Premda je neki napredak već vidljiv, svejedno, još uvijek postoje te 'ogromne prepreke' koje stoje na putu potpune promjene automobilske industrije na "nula emisija", utvrdio jde u izvješću Odbor za javne račune (PAC).

Za početak, potrebno je povećati broj punionica električnih automobila, pri čemu je naglasak na ruralnim područjima. Također, veliku ulogu imaju i ministri, koji bi trebali pomoći poticajima, kako bi vozači prevladali početni trošak kupnje novog električnog vozila, koji je trenutno oko 5000 funti skuplji od svog ekvivalenta s motorom s unutarnjim izgaranjem.

image
Punionica električnih automobila
Profimedia

Da bi stvar bila još gora, Ministarstvo prometa je prošli mjesec smanjilo bespovratna sredstva za poticanje automobilista na električnu energiju s 3000 na 2500 funti. Samo 13 modela električnih automobila košta manje od 30.000 funti, a bespovratna sredstva dostupna su za električna vozila po cijeni do 35.000 funti.

Zastupnici parlamenta 'nisu uvjereni' da će se infrastruktura za punjenje širiti tempom potrebnim za postizanje cilja do 2035. godine. Odjel za promet nije uspio procijeniti koliko punionica i u kojoj gustoći je potrebno u cijeloj Zemlji. 'Svakodnevno se u Ujedinjenom Kraljevstvu instalira 26 novih mjesta za punjenje, ali procjene kažu da ta brojka treba biti 507 kako bi se postigao cilj 2035. godine'.

image
Punjenje električnog automobila
Profimedia

Potrebni su i brži punjači kako bi se prevladao 'skepticizam' prema električnim automobilima i strepnja zbog njihovog manjeg dometa od konvencionalnih automobila. Takvi punjači u stanju su napuniti bateriju s 20 na 80 posto za manje od 30 minuta. Čak trećina gradskih vijećnica nije iskoristila raspoloživa sredstva za ugradnju uličnih punjača. 'To je često zato što im nedostaju stručnjaci potrebni za uvođenje navedene tehnologije', objašnjavaju zastupnici.

'Vlada se mora "popeti na Mount Everest" kako bi stigla do potpune elektrifikacije u sljedećih 14 godina: treba uvjeriti potrošače i učiniti automobile privlačnijima, učiniti automobilsku industriju ekološki i socijalno usklađenu, izgraditi potrebnu infrastrukturu koja će podržati ovaj radikalni pomak, i naviknuti se funkcionirati bez prihoda od motora s unutarnjim izgaranjem', rekla je zastupnica Meg Hillier, predsjednica Odbora za javne račune.

image
Tesla punionica
Profimedia

Mike Hawes, izvršni direktor Društva proizvođača i trgovaca automobila, rekao je da vjeruje izvješću Odbora, te kako je potreban 'sveobuhvatan i cjelovit plan' kako bi postavljeni ciljevi bili zadovoljeni. 'Taj plan mora uvjeriti potrošače da se prebace, mora pružati poticaje koji čine EV-ove pristupačnijima svima, i mora osigurati da je punjenje lako kao točenje goriva - što podrazumijeva masovno i brzo uvođenje infrastrukture u cijeloj zemlji'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2022 04:47