ELEKTRIFIKACIJA

Europska unija mogla bi zabraniti sve nove automobile s unutrašnjim izgaranjem do 2035. godine

‘Ne postoji način da se to zaobiđe, dosezanje nule do 2050. znači postupno ukidanje prodaje vozila s izgaranjem najkasnije do 2035.‘
Europska unija planira ukinuti unutarnje izgaranje do 2035. godine
 Profimedia

Novi detalji oko elektrifikacije automobilske industrije uključuju vijest da Europska unija planira zabraniti prodaju automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem do 2035. godine.

Riječ je o dokument koji također otkriva da će Europska komisija namjeravati smanjiti emisije novih automobila i kombija za 65 posto do 2030. godine, i konačno dosegnuti nultu emisiju pet godina kasnije. Ti će standardi uključivati pravila koja od nacionalnih vlada zahtijevaju jačanje infrastrukture za punjenje vozila.

Europa cilja postati prvi kontinent s nula emisija na svijetu do 2050. godine, a prije nego što se to dogodi, postavila je i cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto u odnosu na razinu iz 1990. i 2030. godine.

image
Europska unija planira ukinuti unutarnje izgaranje do 2035. godine
Profimedia

'Ne postoji način da se to zaobiđe, dosezanje nule do 2050. znači postupno ukidanje prodaje vozila s izgaranjem najkasnije do 2035. godine', izjavio je Colin McKerracher, voditelj unaprijednih prometnih istraživanja na BloombergNEF-u.

'Te mete ne bi trebale biti iznenađenje, iako očito zahtijevaju ubrzani pomak', rekao je u izjavi auto analitičar Barcalysa Kai Alexander Muller. 'Ovoliko pooštravanje ciljeva CO2 ogroman je poticaj za europsko EV tržište', dodao je McKerracher. 'Europski proizvođači automobila u posljednje vrijeme ispunjavaju svoje obveze prema EV-u, što je vjerojatno pokazatelj da su znali da dolaze mnogo stroži ciljevi'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2022 11:00