TEŠKE OPTUŽBE

FedEx optužen za najveću prijevaru skidanja kilometraže u povijesti SAD-a: U pitanju na tisuće vozila

Tvrtka je navodno prodala flotne kombije i kamione nakon zamjene brojača kilometara, skrivajući njihovu pravu kilometražu

FedEx kombi

 FedEx

Vraćanje kilometraže u rabljenim vozilima uobičajena je praksa među prevarantima iz cijelog svijeta, ali razmjeri mogu biti mnogo veći kada je u pitanju multinacionalna prijevoznička tvrtka. FedEx je optužen za prodaju vozila s netočnim očitanjem brojača kilometara, po visokim cijenama koje nisu bile u korelaciji s njihovim stvarnim stanjem.

Prema dokumentu tužbe, tužitelji optužuju FedEx za "sustavnu i potajnu zamjenu brojača kilometara na tisućama rabljenih dizelskih dostavnih vozila". Novi brojači došli su s nula kilometara, čime su stotine tisuća kilometara jednostavno nestali. Nakon što su dostavna vozila i kamione koristili određeno vrijeme, FedEx ih je navodno prodao “nesuđenim vlasnicima malih tvrtki” ne otkrivajući da je očitanje kilometraže netočno.

image

FedEx dostava (ilustracija)

FedEx

U mnogim slučajevima flotna vozila navedena su s oko 160.000 prijeđenih kilometara, dok je njihova stvarna kilometraža mogla biti i do četiri puta veća. To znači da su mnogi od njih bili "prošli svoj očekivani životni vijek" što je rezultiralo neslućenim i skupim mehaničkim problemima.

Tužba također optužuje zastupstva Holman Automotive da su bili svjesni prijevare s brojačem kilometara, jer su imali pristup FedExovom softveru za praćenje i detaljnim podacima o vozilu. FedEx je staru flotu vozila bacao u otpad kada su prešla određenu količinu kilometara. Međutim, ta se praksa promijenila oko 2011., kada ih je tvrtka odlučila prodati na aukciji radi zarade.

image

FedEx kamion

FedEx

Iako nema ništa loše u dražbi izlupanih kombija, od prodavatelja se traži da bude otvoren i pošten o njihovoj povijesti i stanju. Prijevara s kilometražom predstavlja kršenje saveznog i državnog zakona, a Ministarstvo pravosuđa SAD-a to opisuje kao "poguban zločin koji pljačka tisuće dolara od svake žrtve koju dotakne".

Cilj grupne tužbe je traženje odštete i sprječavanje FedExa i Holman Automotivea da nastave činiti navodnu prijevaru s brojačem kilometara. Kako je izvijestio Automotive News, FedEx će "energično braniti tužbu", dok je Holman Automotive odbio komentirati neriješeni sudski spor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:04