PROTIV EV-A

Francuska i Njemačka bore se protiv plana EU o zabrani motora s unutarnjim izgaranjem do 2035.

Neki od proizvođača su izrazili zabrinutost zbog gubitka radnih mjesta koji dolazi zajedno s prijelazom na električna vozila
2021 Mercedes S-klasa PHEV
 Mercedes

Jučer smo pisali o planu Europske unije da do 2035. godine zabrani prodaju novih automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem. Francuska i njemačka vlast pokušat će odgoditi zakon, zastupajući duži period postupnog ukidanja.

Naime, neimenovani francuski dužnosnik iz ureda predsjednika Emmanuela Macrona izjavio je za medije da francuska vlada podupire ciljeve smanjivanja emisija za 55 posto s razine 2021. do 2030. godine, te da ima za cilja da priključni hibridi ostanu na tržištu. Riječ je o blažem pristupu od onog kojeg je EU usvojila, odnosno od smanjivanja emisija za minimalno 65 posto do 2030., i konačno dosezanje nulte emisije do 2035. godine.

image
2020 Renault Megane PHEV
Renault

Njemački ministar prometa Andreas Scheuer također se izjasnio u razgovoru s njemačkom medijskom agencijom DPA. 'Vjerujem da su svi proizvođači automobila i kamiona svjesni da dolaze strože specifikacije. Ali one moraju biti tehnički izvedive. Treba biti više prostora za priključne hibride i veći fokus na vodik za kamione'.

Istina je da mnogi proizvođači automobila nisu spremni na velike planove Europske unije, koje bi učinkovite priključne hibride učinili beskorisnima nakon 2035. godine. Dosta njih u planu je imalo elektrificiranje cijelog svog asortimana u malo dužem periodu, a nekim od njih elektrificiranje znači samo 48-voltni blago-hibridni sustav.

image
Punjenje električnog automobila
Profimedia

Neki od proizvođača su izrazili zabrinutost zbog gubitka radnih mjesta koji dolazi zajedno s prijelazom na električna vozila. S manje dijelova koje izrađuje radna snaga, EV-ovi su mnogo jednostavniji za izradu. La Plateforme Automobile, glavna francuska grupa za lobiranje u automobilskoj industriji, procjenjuje da bi država mogla izgubiti više od polovice radnih mjesta u industriji.

Agresivne mjere su možda ipak neizbježne u borbi protiv klimatskih promjena. Svjetska meteorološka organizacija procjenjuje da nećemo ispuniti ciljeve oko klime postavljene Pariškim sporazumom. Zbog brzine kojom se planet zagrijava, klimatske promjene bit će teže za usporiti. U nacrtu UN-ovih klimatskih znanstvenika stoji kako bi situacija mogla 'proizvesti progresivno ozbiljne, stoljetne, i u nekim slučajevima, nepovratne posljedice'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 14:43