ZAPANJUJUĆE

Gdje je kraj? Inženjer Rimca rekao da je moguće ubrzanje hiper automobila i manje od sekunde!

Novinar portala The Drive je razgovarao s glavnim programskim inženjerom Rimčeve Nevere, Matijom Renićem

Matija Renić i Rimac Nevera

 Rimac Automobili

Električni hiperautomobil Rimac Nevera od nule do 100 km/h ubrzava za 1,85 sekundi. Ako već nismo ranije, tada definitivno dosežemo granice onoga što ljudsko tijelo može udobno podnijeti kada je u pitanju ubrzanje vrhunskog automobila.

Kako bismo dobili neki konkretan uvid u to koliko će brzo superautomobili i hiperautomobili sljedeće generacije moći ubrzavati, novinar portala The Drive je razgovarao s glavnim programskim inženjerom Rimčeve Nevere, Matijom Renićem tijekom The Quaila na Tjednu automobila u Montereyu.

image

Matija Renić i Rimac Nevera

Bozidar Vukicevic/Cropix

Na pitanje jesu li u budućnosti doista moguća vremena od nula do 100 km/h od jedne sekunde ili čak pola sekunde, Renić je odgovorio: "Ispod jedne sekunde".

Za one koji nisu baš upoznati s ovim specifikacijama, evo malo konteksta. McLaren 720S - superautomobil sa središnje postavljenim V8 motorom koji se, prema svim razumnim mjerama, brzo vrti - stiže od nule do 100 km/h za 2,8 sekunde. To je oko dvije sekunde sporije od Renićeve teorijske budućnosti za Rimac.

Međutim, inženjer je dalje objasnio da Nevera za 1,85 sekundi nije napravljena samo za hvalisanje na trkaćoj stazi, već kao vozački automobil koji je istinski ugodan za vožnju.

image

Rimac Nevera

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

"Auto je jako brz, iskreno", rekao je Renić. "Jako smo ponosni na brojke, ali auto je više od toga. To nije poni s jednim trikom, nije dragster s kojim se odvedeš na stazu i postigneš najbolja vremena, i to je to. Automobil je zapravo vrlo, vrlo složen, pokazuje vam što automobilska tehnologija u budućnosti može učiniti. Također je vrlo upotrebljiv i vrlo prijateljski raspoložen iz perspektive korisnika. I na kraju ono što smo željeli postići je razviti automobil za vozača, nešto što je vrlo zanimljivo i vrlo nagrađujuće ako ga samo izvadite i provozate", rekao je za američki portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. veljača 2024 18:01