STAV NAJBRŽIH

I vozači F1 vjeruju da bi Autobahn trebao imati ograničenja brzine: ‘Idite juriti na pistu!‘

‘Ograničenje brzine bi uštedjelo gotovo dva milijuna tona emisije CO2. A ceste bi bile malo sigurnije‘
Njemački Autobahn
 Profimedia

Njemački Autobahn poznat je po svojim brojnim dionicama koje nemaju ograničenje brzine, što mnogi vozači iskorištavaju kako bi provjerili granice svojih automobila. Nedugo nakon saveznih izbora u Njemačkoj, započele su rasprave oko budućnosti Autobahna u smislu uspostavljanja ograničenja brzina, s čime se slaže čak i vozač Formule 1, Sebastian Vettel.

image
Njemački Autobahn
Profimedia

Četverostruki svjetski prvak F1 smatra kako su ograničenja brzine na Autobahnu neophodna. Prošlog vikenda na utrci u Turskoj Vettel se izjasnio i oko izbora: 'Nisam razočaran rezultatom. Očekujem da će sljedeća vlada konačno djelovati, a ne samo govoriti o pitanja poput društvene nepravde ili klimatske krize. Postoje mnoge stvari koje se trebaju početi rješavati sada'.

image
Sebastian Vettel, Turkish Grand Prix 2021
Profimedia

Budući da je posvetio život utrkivanju u vrhunskoj seriji motosporta, i uz to posjeduje veliku kolekciju jurilica, Vettelu brza vožnja nije nepoznanica. Međutim, ipak vjeruje da bi sigurnost i okoliš trebali biti na prvom mjestu. 'Ne radi se o osobnim osjećajima. Morate gledati širu sliku. Ograničenje brzine bi uštedjelo gotovo dva milijuna tona emisije CO2. A ceste bi bile malo sigurnije. U Njemačkoj se mnogo nesreća događa zbog nedostatka ograničenja brzine. Ako samo jednoj osobi spasite život, to za mene već ima smisla'.

image
Njemački Autobahn
Profimedia

Dok mnogi vjeruju kako je ograničavanje brzine na Autobahnu pitanje slobode, Vettel s tim nema problema. 'Ako želite nagaziti na gas, to biste trebali učiniti tamo gdje je sigurno. U ovom slučaju to je trkaća staza. Možete testirati svoje granice bez dovođenja drugih u opasnost'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:42