VIDEO

Iskoristio cijeli brzinomjer: Ovaj BMW E46 M3 s V10 motorom na Autobahnu ‘udario‘ 300 km/h!

Modificirani bavarski coupe testiran je na voljenom Autobahnu, na dionici bez ograničenja brzine, pri čemu je uspio ‘uhvatiti‘ 300 km/h
BMW E46 M3 V10
 YouTube Screenshot

BMW M3 je kroz godine koristio mnogo različitih motora ispod poklopca. Prvotno je predstavljen s malim četverocilindrašem, nakon toga je prešao na rednih šest, a na kraju je dobio i V8 te V10. S ‘downsizing‘ trendom u automobilskoj industriji, teško da će se ikada vratiti na osam cilindara, jer će današnjih rednih šest vjerojatno biti hibridizirani prije nego M3 postane potpuno električan.

U izravnoj suprotnosti s ovim trendom, ovaj E46 s početka ovog tisućljeća dobio je impresivnu transplantaciju motora zahvaljujući nizozemskoj trgovini Autoservice Procar. Tvornički redni ‘šestak‘ zamijenjen je 5,0-litrenim atmosferskim V10 iz moćne E60 generacije M5. Sa svojih 510 KS i 520 Nm okretnog momenta predstavlja veliko poboljšanje u odnosu na tvornički M3 tog doba.

image
BMW E46 M3 V10
YouTube Screenshot

Osim ‘swapa‘, nizozemska tuning kuća izvadila je i originalni mjenjač – umjesto automatiziranog SMG ručnog mjenjača, ovaj E46 dobio je automatik sa sedam stupnjeva i dvije spojke, vjerojatno iz nasljednika E92 M3-a.

image
BMW E46 M3 V10
YouTube Screenshot

Modificirani bavarski coupe testiran je na voljenom Autobahnu, na dionici bez ograničenja brzine, pri čemu je uspio ‘uhvatiti‘ nevjerojatnih 300 km/h. Međutim, možda nije maksimalna brzina ono što istinski zadivljuje, već melodija koju stvara vrišteći V10 pri više od 8000 o/min.

image
BMW E46 M3 V10
YouTube Screenshot

Ipak, lijepo je vidjeti kad se brzinomjer u potpunosti iskoristi, a ovaj automobil čini se savršenim laganim coupeom s dva sjedala, koji se nažalost nikada nije dogodio. Za sada možemo samo tražiti slične projekte po mreži, jer čini se kako je prekasno očekivati nešto slično od BMW-a u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 22:04