‘OZNAČITE IH!‘

Jesmo li uopće spremni za to? Većina vozača osjeća nelagodu zbog autonomnih auta na cesti

Jedan od zaključaka studije je da bi se strahovi vozača mogli prevladati kad bi se autonomni auti lakše identificirali na cesti
Apollo robotaxi
 Apollo

Istraživanje provedeno u suradnji između Američkog automobilskog udruženja (AAA) i Harvarda pokazalo je kako je mnogim vozačima neugodno dijeliti cestu s autonomnim automobilima. Anketa provedena kao dio Projekta za tehnologiju i javnu namjenu pokazuje da se čak 53 posto anketiranih vozača osjeća manje sigurno blizu samovozećih kamiona, dok se 47 posto njih osjeća tako ako su u pitanju automobili.

image
Auti bez vozača
Getty Images

Uz to, Američko automobilsko udruženje navodi kako 38 država SAD-a i distrikt Columbia imaju aktivne pilot-projekte za samostalnu vožnju. Neki od njih su transparentni i objavljeni, poput onih u Kaliforniji i Nevadi, dok mnogi drugi to nisu.

Zapravo je samo 35 posto onih koji su se odazvali anketi znalo da neke države testiraju autonomna vozila na javnim cestama. 'Uz to, samo 35 posto ispitanih izjavilo je da se zalaže se autonomne pilot programe, dok je 36 posto reklo da im se protivi. Preostalih 31 posto izjavilo je da nisu sigurni u takve programe'.

image
Apollo robotaxi
Apollo

Od 36 posto ispitanika koji se protive programima, 77 posto je to objasnilo zabrinutostima oko sigurnosti zbog dijeljenja ceste s automobilima koji se 'voze sami'. 62 posto ispitanika zanima tko će snositi odgovornost za nesreće uzrokovane autonomnim automobilima, a više od polovice vjeruje da bi javnost trebala biti bolje upućena, posebice oko ponašanja kraj autonomnih testnih vozila.

image
Mercedes mobilnost budućnosti
Daimler AG

Jedan od zaključaka studije je da bi se strahovi vozača mogli prevladati kad bi se testni autonomni automobili lakše identificirali na cesti: '62 posto ispitanika je reklo da bi se osjećali sigurnije kad bi takva vozila bila jasno označena'. Neki od njih spomenuli su i namjenske trake samo za testna samovozeća vozila.

Prije par dana pisali smo o robotaxijima u Zagrebu. Osnivač Rimac Automobila Mate Rimac već je krenuo u prvi korak prema realizaciji projekata za razvoj i uspostavu mreže autonomnih taksija, a usluga bi trebala biti dostupna od 2024. godine. Jesmo li spremni na samovozeće automobile oko nas?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:39