USUSRET ZIMI

Jesu li gume starije od četiri godine dovoljno dobre za vožnju u zimskim uvjetima?

Gumarska industrija posljednjih je godina jako napredovala, pa se mijenja i nepisano pravilo o zamjeni guma svake četiri godine

Zamjena guma (ilustracija)

 Goran Mehkek/Cropix

Bliži se 15. studenog kada je u Hrvatskoj zakonom određena obvezna uporaba zimske opreme na motornim vozilima. Ovo također uključuje zimske gume, te se postavlja pitanje jesu li gume starije od četiri godine još prikladne za vožnju u zimskim uvjetima.

Kvaliteta guma ovisi i o njihovoj starosti. Do prije nekoliko godina na snazi ​​je bila formula 4X4X4, što znači da vozilo mora imati četiri jednake gume koje se moraju mijenjati svake četiri godine, a one (bez obzira na starost) moraju imati minimalno 4 milimetra profila - piše N1.

No, budući da je gumarska industrija posljednjih godina jako napredovala, Automoto savez Slovenije (AMZS) sada savjetuje da se gume mogu koristiti 6 do 8 godina.

Ipak, nije preporučljivo na vozilu imati gume starije od 10 godina jer kemijske promjene uslijed starenja utječu na gumenu smjesu koja gubi fleksibilnost, a time i prianjanje.

image

Zamjena guma (ilustracija)

Nikola Vilic/CROPIX

Zašto je pravilan tlak u gumama važan?

Ispravan tlak u gumama jedan je od ključeva za postizanje najboljih svojstva gume. Svako vozilo ima preporuke za odgovarajući tlak u gumama.

Podaci o tome obično se mogu pronaći ili na stupu vrata, ili na poklopcu spremnika goriva, ili u korisničkom priručniku vozila. Također je važno redovito provjeravati tlak jer se on mijenja zbog temperaturnih promjena.

Kako pravilno skladištiti gume?

Pravilno skladištenje između godišnjih doba također je preduvjet za dug vijek trajanja guma. Treba ih čuvati na suhom i tamnom mjestu, gdje u blizini nema kemikalija. Ako su na felgama, treba ih položiti vodoravno ili objesiti na zid, a gume bez felgi neka stoje uspravno.

Razlika između zimskih i ljetnih guma

Osim osjetno dubljeg profila i lamela za bolje prianjanje na snijegu, zimske gume imaju i drugačiju smjesu gume namijenjenu vožnji na niskim temperaturama.

Gumena smjesa ljetnih guma stvrdnjava se na niskim temperaturama, zbog čega se pogoršava prianjanje i upravljivost. Proizvođači guma također preporučuju zamjenu ljetnih guma zimskim kad god temperatura padne ispod 7 stupnjeva Celzijevih.

Razlike među gumama posebno dolaze do izražaja u zahtjevnim zimskim uvjetima. Razliku između ljetnih i zimskih guma zorno su pokazali u AMSZ-u prije nekoliko godina na praktičnom primjeru - mjerenjem duljine puta kočenja.

image

Zamjena guma (ilustracija)

Nikola Vilic/CROPIX

“Pri brzini od 50 km/h put kočenja u snijegu iznosio je 31 metar sa zimskim gumama i 62 metra s cjelogodišnjim gumama. Na zaleđenoj cesti pri brzini od 30 km/h put kočenja sa zimskim gumama iznosio je 57 metara, s cjelogodišnjim 68 metara”, piše N1.

Također, kupcima rabljenih guma kao i novih automobila savjetuje se da provjere kakve su gume na automobilu koji ih zanima.

Ukoliko pri kupnji dobiju samo ljetne gume, troškovima nabave automobila moraju dodati i vrijednost novih zimskih guma koje će morati kupiti.

U slučaju rabljenih automobila, vozači ne bi trebali zaboraviti na geometriju ovjesa. Ako to nije pravilno podešeno, gume će se neravnomjerno trošiti, a ujedno će biti i veća potrošnja goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:20