SAVJETNIK AUTO KLUBA

Je li već sad pravo vrijeme za kupnju zimskih, ljetnih ili cjelogodišnjih guma? Isplati li se čekati?

Iako imamo podatke ADAC-a za njemačko tržište, može se pretpostaviti da se i naše tržište ponaša vrlo slično

Gume (ilustracija)

 Marin Tomaš

Većina ljudi kupuje gume kada su im potrebne. To znači da se kupuju u trenutku kada se dubina profila približi minimalnoj zakonskoj granici ili su prestare i gube prianjanje. Ali ima li to smisla? Zar vozači ne bi mogli uštedjeti ako bi gume kupovali anticiklički, tj. ljeti zimske, a zimi ljetne?

Iako imamo podatke ADAC-a za njemačko tržište, može se pretpostaviti da se i naše tržište ponaša vrlo slično. U principu, i proizvođači i prodavači nastoje što više ograničiti pad cijena.

image

Mjerenje tlaka u gumi (ilustracija)

Profimedia

Prema iskustvu, cijene ljetnih guma su relativno stabilne tijekom godine. Zimske gume kod nas su propisane određenim terminima, što je vezano uz zimske vremenske prilike. To znači da su akcije pojedinih prodavača redovne i automatske, vezane uz nastojanje da se riješe viška zaliha pojedinih modela, najčešće nakon zime.

Općenito, prema analizi njemačke kompanije koja se bavi usporedbom cijena proizvoda (Idealo.de), ljetne gume su najjeftinije u travnju. Stručnjaci su do ovog zaključka došli procjenom podataka iz 2017., 2018. i 2019. godine. Ako vam je stalo do svakog eura, onda ne biste trebali kupovati ljetne gume u veljači, cijene u ožujku su 6 posto niže, što znači prosječnu razliku u cijeni na razini od 24 eura.

image

Gume (ilustracija)

Web Screenshot

Kupnjom ljetnih guma u travnju možete uštedjeti i do 30 eura po kompletu. A ako ste do sada mislili da su ljetne gume najpovoljnije zimi, imamo veliko razočaranje za vas. Cjenovno najgori mjesec za kupnju ljetnih guma je prosinac, kada su prosječne cijene 11 posto više nego u travnju.

Ne može si svatko priuštiti čekanje do travnja za promjenu ljetnih guma. No, ako vrijeme to dopusti, moguće je da ćete uštedjeti nekoliko eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 20:58