RETRO-INSPIRACIJA

Kakav rad! Na Villi D‘Este predstavljen japanski superauto inspiriran trkaćim Maseratijem iz 1960-ih

Stil japanskog superautomobila inspiriran je trkaćim automobilom Maserati Tipo 61 "Birdcage" iz 60-ih

Kode 61 Birdcage

 Web Screenshot

Japanski maestro dizajna, Ken Okuyama, poznat po svom radu na kultnom Ferrariju Enzu, predstavio je svoju najnoviju kreaciju na prestižnom Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Kode61 Birdcage je superautomobil bez krova inspiriran istoimenim klasičnim Maseratijem, a proizvodit će se u ograničenom broju.

image

Kode 61 Birdcage

Web Screenshot

Kode61 Birdcage crpi brojne dizajnerske znakove iz legendarnog trkaćeg automobila Maserati Tipo 61, koji se proizvodio od 1959. do 1961. Također je nadahnut konceptom Maserati Birdcage 75th iz 2005. godine. Okuyamina izvedba ima tijelo bez krova i nema vjetrobransko staklo, ostavljajući kabinu s dva sjedala potpuno otkrivenom.

image

Kode 61 Birdcage

Web Screenshot

Japanski superautomobil ima prilagođenu i zamršeno dizajniranu karoseriju koju karakteriziraju izbočeni branici, oštri prednji i stražnji krajevi te poluvrata koja se otvaraju prema gore.

Tanke rasvjetne jedinice i crni detalji na donjem dijelu karoserije, uključujući prednje usisnike i izbočeni difuzor, doprinose njegovom prepoznatljivom izgledu, dok aluminijski naplatci s tri kraka podsjećaju na superautomobil Maserati MC20.

image

Kode 61 Birdcage

Web Screenshot

U unutrašnjosti, retro stilizirana nadzorna ploča ima sjajne elemente, ručni mjenjač s vratima, analognu ploču s instrumentima i zaslon okrenut prema suvozaču. Iako su specifični tehnički detalji ograničeni, prisutnost visoko postavljenih dvostrukih ispušnih cijevi straga i velikih usisnih otvora sprijeda sugerira da Kode61 Birdcage pokreće motor s unutarnjim izgaranjem.

image

Kode 61 Birdcage

Web Screenshot

Uobičajeno je da se za projekte izrade karoserija poput ovog koriste postojeće šasije superautomobila i motori ispod prilagođene karoserije i interijera, što je vjerojatno ovdje slučaj. Kode61 Birdcage će imati svoj debi u kategoriji konceptnih automobila na ovogodišnjem Concorso d’Eleganza Villa d’Este.

image

Kode 61 Birdcage

Web Screenshot

Međutim, ovo nije samo dizajnerska studija, jer je Ken Okuyama potvrdio da će se superautomobil proizvoditi u ograničenim količinama, ručno izrađen u tvornici Yamagata u Japanu. Dok točna cijena ostaje neotkrivena, entuzijasti mogu očekivati visoku cijenu zbog ekskluzivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:58