AKTUALNO

Kaos u Gigatvornici u Berlinu: Tesla ne može zadržati postojeće i zaposliti nove radnike

Jedna od Teslinih glavnih prepreka privlačenju talenata je to što se smatra manje poželjnim od drugih proizvođača automobila

Tesla proizvodnja

 Tesla

Sposobnost Elona Muska da otjera zaposlenike Twittera dobro se reklamirala, no čini se da se izvršni direktor također bori sa sličnim problemima u Tesli, točnije u njegovoj njemačkoj gigatvornici.

Jedan izvor, zaposlenik na berlinskoj lokaciji koji je želio ostati anoniman zbog straha od gubitka posla, opisao je situaciju u europskoj gigatvornici kao "potpuni kaos" i ustvrdio da su neki članovi osoblja bili na bolovanju dulje nego što su radili. "Bili su prisutni samo nekoliko tjedana u šest mjeseci", rekao je.

image

Elon Musk

Profimedia

Izvješće tvrdi da su se slobodna radna mjesta u Tesli udvostručila od lipnja na globalnoj razini i da je tvrtka uspjela zaposliti samo 7.000 od planiranih 12.000 zaposlenika na lokaciji u Berlinu, što ometa ciljeve produktivnosti. Tesla se nadala da će do kraja 2022. proizvoditi 5000 Modela Y tjedno, ali od listopada proizvodi manje od polovice tog broja - samo 2000. Zbog toga se berlinska tvornica čini nekonkurentnom u usporedbi s drugim Teslinim tvornicama.

image

Tesla tvornica u Fremontu, Kalifornija

Profimedia

Jedna od Teslinih glavnih prepreka privlačenju talenata je to što se smatra manje poželjnim od drugih proizvođača automobila. Njemački sindikat metalaca IG Metall tvrdi da Tesla plaća 20 posto manje od sličnih tvrtki, a to je veliki problem kada regiji ne nedostaje radnih mjesta.

"Svugdje postoji manjak kvalificiranih radnika", rekao je za Wired Holger Bonin direktor istraživanja na Institutu za ekonomiju rada u Bonnu. “Svi koji bi se mogli zaposliti već su zaposleni. Zbog toga je vrlo teško popuniti radna mjesta".

image

Tesla Supercharger

Tesla

Čak ni zaposlenici koje je Tesla uspio zaposliti ne ostaju dugo. Bivši zaposlenici koji su odlučili otići naveli su nedostatak iskustva menadžerskog tima i iznenadne promjene u obrascima rada kojima se zaposlenici s djecom teško prilagođavaju, kao razloge za njihovu odluku da pronađu posao negdje drugdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:40