DISKRIMINACIJA?

Kontroverzni prijedlog: U ovoj državi žele zabraniti vožnju mladim muškarcima do 21. godine

Prema statistici, vozači mlađi od 25 godina sudjelovali su u 25 posto sudara, a tek ih je 15 posto svih vozača

Mladi vozač, ilustracija

 Profimedia

Nekolicina stručnjaka za sigurnost na cestama u australskoj državi Novi Južni Wales slaže se da bi mladima trebalo zabraniti dobivanje vozačke dozvole prije 21. godine, ali samo muškarcima. Prijedlog je već upućen vladi Novog Južnog Walesa, a u kojem se napominje da je potrebno učiniti više kako bi se smanjili smrtni slučajevi na cestama i to kroz povećanu usredotočenost na mlade vozače, posebno mladiće.

Predsjednica Australske udruge za sigurnost cestovnog prometa Ann Williamson napominje da su prema statistici vozači mlađi od 25 godina u Novom Južnom Walesu sudjelovali u 25 posto sudara, unatoč tome što čine samo 15 posto vozača u državi. Navodi kako je potrebno učiniti više kako bi se smanjile nesreće i to postavljanjem dodatnih ograničenja za mlade vozače.

image

Sudar, ilustracija

Profimedia

"Prvih šest mjeseci nakon polaganja mladići su dosta nesigurni", rekla je Williamson za The Guardian. "Nije da vlasti i donositelji odluka nisu toga svjesni, da nakon što polože vozački ispit i krenu na cestu, još postoji nesigurnost za volanom."

"Nesumnjivo, neki mladi vozači početnici su bolji i odgovorniji od drugih, no te "druge" možemo identificirati kao same po sebi rizičnije i ograničiti njihovo puštanje u promet", izjavila je.

"Mladi muškarci, možda bi trebali imati 21 ili 22 godine, prije nego što dobiju dozvolu. Znam da će ovo izazvati kontroverze, ali to su stvari o kojima treba razgovarati."

Nadalje, profesorica Rebecca Ivers sa Sveučilišta NSW i stručnjakinja za prevenciju i sanaciju ozljeda smatra da bi rodno uvjetovani pristup trebao itekako utjecati na politiku i propise.

image

Mladi vozač, ilustracija

Profimedia

"Muškarci su vrlo zastupljeni u ozljedama i to od vremena kad su mogli puzati", rekla je Ivers. "Nije ništa drugačije niti s vožnjom i mislim da sve više razumijemo da moramo početi stavljati rodnu fokus na to pitanje. Muškarci imaju tendenciju da preuzimaju više rizika. Moramo početi razgovarati o tome - zašto je to tako i kako učiniti nešto po tom pitanju.‘"

Iako nema naznaka da vlada Novog Južnog Walesa ozbiljno razmatra tako značajnu promjenu sustava dobivanja vozačke dozvole, međutim premijer te australske države Dominic Perrottet je zatražio savjetovanje o ograničavanju broja putnika u automobilu s mladim vozačima dok još voze na specifičnim registarskim oznakama za vozače početnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 07:28