ELEKTRIFIKACIJA

Kraj za Audi A3, Nijemci potvrdili novi mali EV: ‘Odlučili smo se za 100 posto električni pogon‘

‘Do 2027. nastojimo ponuditi električno vozilo u svakom segmentu. Nedavno smo odlučili lansirati i EV model ispod Audija Q4 e-trona‘

Audi EV

 Audi

Audi će lansirati novi mali električni model za koje se očekuje da će se temeljiti na EV platformi Volkswagen grupe.

"Odlučili smo se za 100% električni pogon", rekao je izvršni direktor Markus Duesmann na Audijevoj godišnjoj konferenciji za medije.

image

Markus Duesmann

Audi

“Do 2027. nastojimo ponuditi potpuno električno vozilo u svakom ključnom segmentu. Nedavno smo odlučili lansirati i dodatni električni početni model ispod Audija Q4 e-trona". Iako direktor nije otkrio više detalja, očekuje se da će novi model poslužiti kao zamjena za A3.

image

Audi Q4 e-tron

Ivan Lacković

Očekuje se da će novi početni EV biti ponuđen kao hatchback s četiri vrata i kao limuzina s četiri vrata, izvijestio je Autocar pozivajući se na neimenovane izvore.

Model bi se trebao temeljiti na Volkswagenovoj sljedećoj generaciji SSP (Scalable Systems Platform) arhitekture, koja trenutno nosi kodni naziv Project Trinity, iako su odvojena izvješća sugerirala da je platforma u problemu.

VW je u prošlosti rekao da će SSP arhitektura biti poboljšanje u odnosu na trenutnu MEB platformu, nudeći domet vožnje do 700 km.

image

Audi Q4 e-tron

Ivan Lacković

Platforma će također moći puniti brzinom od 270 kW, što bi trebalo omogućiti električnim vozilima temeljenim na njoj da dobiju do 130 km dometa u samo 10 minuta. Početni električni Audi imat će koristi od VW-ove nove tehnologije baterija "Unified Cell", ali će također biti kompatibilan sa "solid-state" baterijama.

image

Audi Q4 e-tron

Ivan Lacković

Duesmann je dodao da Audi planira predstaviti 20 novih modela, od kojih će više od polovice biti potpuno električni, do 2025. Audijeva električna zamjena za A3 vjerojatno će uslijediti nakon dolaska Q6 e-trona, prvog modela temeljenog na također novoj i vrhunskoj Premium Platform Electric (PPE) arhitekturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:00