PREMIUM SUV

Veliki test: Q4 e-tron najpovoljniji je električni Audi, a prelazi 400 km s punom baterijom

S baterijom kapaciteta 77 kWh i elektromotorom snage 204 KS omogućuje s jednim punjenjem vrlo pristojan doseg
Audi Q4
 Ivan Lacković

Nema dizela, nema benzina, nema čak ni hibrida, samo struja. Dolaze nova vremena i totalna elektrifikacija je alfa i omega pogona Audija Q4 e-tron, novog modela u sklopu tehnološke transformacije elitnog člana koncerna Volkswagen. Električni sklop i platformu dijeli s poznatom braćom Volkswagen ID.4 i Škoda Enyaq, ali po svemu ostalom to je autentični Audi.

image
Audi Q4
Ivan Lacković

Takav je i izgledom. Rešetkasto zatvorena prednja maska, stražnja svjetla cijelom širinom petih vrata i doplatni aerodinamički, 21-colni naplaci sa širokim eko gumama jedini su detalji kojima donekle odstupa od standardnih Audijevih SUV modela. U tom smislu je suprotnost ID.4 i Enyaqu, koji i dizajnom izlaze iz standardnih okvira, snažno naglašavajući električni karakter. Audi u svom stilu izgleda pomalo elitno i monolitno, u čemu zasluge ima i bogati doplatni S-line paket testnog primjerka, koji zbog tamne ljubičaste metalik boje Aurora ostavlja dojam da je izvana nešto manji od ID i Enyaqa. A nije.

Svo troje je u okviru par centimetara, na istoj platformi jednakog osovinskog razmaka. Prednji dio je suprotnost oblijem stražnjem, skrojenom po uzoru na veliki e-tron. Svjetleći dijelovi prednjih LED svjetala mogu se putem dodirnog ekrana konfigurirati u četiri forme, po želji vozača. Nema neku korisnu funkciju, ali zgodan je štos za impresioniranje okoline. U cjeniku je i u stražnjem dijelu sportskije zategnut Sportback, skuplji oko 15.000 kuna.

image
Audi Q4
Ivan Lacković

Dominantan izgled prelijeva se i na snažno digitaliziranu unutrašnjost, u kojoj na prvu sve izgleda kao u sofisticiranom dizelu ili benzincu. Novi elementi su jedino digitalni instrumenti kombiniranih grafičkih i sadržajnih rješenja s parametrima rada električnog pogona, volan odrezan i u gornjem dijelu i lijepo oblikovana lebdeća središnja konzola s mini klizačem odabira brzina.

Sva ostala arhitektura u dizajnerskom, funkcionalnom i tehnološkom smislu u principu prati klasične ideje Audijevih modela nove generacije, pa u rutini rukovanja nema iznenađenja. Nakrcanost testnog primjerka opremom ostavlja dojam perfekcije, skupocjenosti i tehnološke superiornosti, prvoklasni su i materijali uz tek poneko manje odstupanje, a pristup završnoj izradi minuciozan. Vrata imaju pun zvuk zatvaranja kao na sefu i nismo naišli niti na jednu plastičnu površinu i dekorativni element koji bi makar malo škripucnuo na jači pritisak prstom.

image
Audi Q4
Ivan Lacković

Uz opću taktilnu i vizualnu ugodu čitavog interijera, epitet premium izvedbe je potpuno zaslužen. Ima dovoljno pretinaca i USB priključaka, klimu imaju i suputnici straga, a logika surfanja digitalnim sadržajima brzo se uhvati. S druge strane, vidjeli smo i boljih rezolucija parkirne kamere. Unutrašnjost je nijansu manja nego u ID i Enyaqu, što je dijelom posljedica prema unutra prilično jako izvučene, vrlo atraktivne armature. Međutim, komocija vožnje je na visokoj razini i mjesta ima više nego u klasičnom Q3.

Nakon ulaska nije potrebno davati kontakt, auto prepoznaje blizinu ključa i budi sve funkcije, pogon se sam aktivira i kreće se tiho, glatko i bestrzajno, kao u tramvaju. Pogonski sklop sastavljen od baterije kapaciteta 77 kWh elektromotora od 204 KS i stražnjeg pogona jedan je od najjačih u ponudi i jednak onima u Volkswagenu i Škodi i s te strane nema nepoznanica ni iznenađenja. U prvim metrima nakon starta ubrzanja su prilično snažna i na semaforu u samom početku ostavljamo sve iza sebe.

image
Audi Q4
Ivan Lacković

Stotka se uhvati za oko devet sekundi, uz zanimljiv ugođaj brzog lebdenja zabavljamo se i međuubrzanjima na valu permanentnog momenta od 310 Nm i zapravo nas ponovno fascinira koliko težina od 2,1 tone ima malo odraza na osjećaj na volanu i ponašanje u vožnji. Izlaskom na autocestu elektro sklop glatko i progresivno vuče do limitiranih 160 na sat, a razni profili vožnje omogućuju igranje s postavkama rada i brzine odziva pogonskog sklopa u cijelosti ili po segmentima.

U zavojima niti žustrija vožnja ne uzrokuje značajnije nagibe karoserije, a masa baterija gotovo nestaje u finoj izbalansiranosti rada progresivnog volana i ovjesa. Prisutno je tek uobičajeno širenje putanje i nijansu tromiji prebačaj težišta. Kočnice mekano hvataju, a prebačajem mjenjača u program intenzivne i vrlo efikasne regeneracije kočne energije, automatsko usporavanje upotrebu klasične papučice kočnice dobrim dijelom čini suvišnim. Straga su zato dovoljni bubnjevi.
Doseg? Kod električara je gotovo nemoguće dobitii egzaktne brojke, jer je električni pogon više od klasičnih osjetljiviji na individualni stil vožnje, ali i prometnu i reljefnu konfiguraciju rute kojom se kreće.

image
Audi Q4
Ivan Lacković

Pretežno smo koristili standardni profil rada, vozili manje-više smireno i na ravnim dionicama bez uspona, tek tu i tamo muški opleli po gasu. Doseg u gradu uglavnom se vrti između 370 i 460 kilometara, pa prosječan korisnik može čitav tjedan proći s jednim punjenjem (dizanje baterije na 80 posto traje oko sat vremena na brzom punjaču od 50 kW i sedam i pol sati kod kuće). Otvorenom cestom, laganijim ritmom može se u komadu odvaliti i do 400 kilometara i komotno stići starom cestom od Zagreba do Zadra, pa i nešto dalje.

Autocestom, držeći se ograničenja, 240 do 280 kilometara. Obziran pristup vožnji poboljšava navedene vrijednosti za desetak posto, što nije beznačajno i uz malo planiranja, s obzirom na dobar komfor i udobnost klasičnog automobila, ni dulje relacije nisu bauk.

image
Audi Q4
Ivan Lacković

Audi je, naravno, skuplji od Volkswagena i Škode, a ponuda kreće od 363.335 kuna za početnu verziju 35 e-tron (55 kWh i 170 KS) do 467.450 kuna za top model 50 e-tron quattro (77 kWh i 299 KS). S poticajima, 70.000 kuna manje. Tko nije često na autocestama, voli elitizam u Audijevu stilu i nema predrasuda prema novim tehnologijama, električni Q4 je dobra stvar. Posebno dok je na javnim punionicama struja još uvijek (uglavnom) besplatna, a niti kućno punjenje nije skupo.

image
Audi Q4
Ivan Lacković

Tehnički podaci

Audi Q4 40 e-tron

MOTOR

Vrsta sinhroni elektromotor

Najveća snaga 150 kW (204 KS)

Najveći moment 310 Nm

Baterija netto 77 kWh (brutto 82 kWh), litij-ionska

Max AC snaga punjenja 11 kW

Max DC snaga punjenja 125 kW

PODVOZJE

Pogon stražnji

Mjenjač automatski, 1 stupanj

Ovjes sprijeda McPherson, poprečna ramena, straga multilink

Kočnice sprijeda samoventilirani diskovi, straga bubnjevi

Gume 235/45 R 21 sprijeda, 255/40 R 21 straga

KAROSERIJA

Dimenzije 459 x 186,5 x 163 cm

Osovinski razmak 277 cm

Prtljažnik 520 litara

Masa 2125 kilograma

*tvornički podaci

MJERENJA

Najveća brzina 159 km/h

0-60 km/h 6,7 sekundi

0-100 km/h 9,1 sekundi

0-120 km/h 12,3 sekundi

60-100 km/h 5,0 sekundi

80-120 km/h 6,9 sekundi

100-0 km/h 35,8 metara

POTROŠNJA I DOSEG

Prosječna 19 kWh/100 km

Grad 450 km

Otvoreno 380 km

Autocesta 260 km

Prosječno 360 km

PUNJENJE

Kućno 7,5 sati

Brzo (50 kW) 40 min

Cijena 412.610 kuna

S doplatama 597.020 kuna

SERIJSKA OPREMA

alu naplaci 19” • LED svjetla sprijeda i straga • senzori sprijeda i straga • aluminijski krovni nosači • akustični sustav vanjskog upozorenja okolini • paket sigurnosnih asistenata + PreSense • automatska klima • adaptivni tempomat • Audi Sound System 180W sa subwooferom • digitalni instrumenti 10,25” • multimedija • dinamični ovjes • grijanje prednjih sjedala • kablovi za kućno te javno AC punjenje (Mode 3 do 22 kW) • multimedija i bežično punjenje mobitela • višenamjenski kožni volan • dekorativne površine...

DOPLATE

metalik Aurora • naplaci 21” Sport • LED Matrix svjetla • crna stakla straga • paketi S-Line izvana i iznutra • Black Optik • Dynamic • Assistance Plus • Connect Navi & Info • Comfort i Comfort Plus • Klima • Technology • MMI Pro • punjač Kompakt • el. peta vrata • keyless • toplinska pumpa - Ukupno 184.440 kuna

KONKURENCIJA

Hyundai Ioniq 5 (74 kW, 218 KS) 351.990 kn

VW ID.4 (77 kWh, 204 KS) 358.960 kn

Škoda Enyaq iV 80 (77 kWh, 204 KS) 374.035 kn

Mercedes EQA 250 (66 kW, 190 KS) 394.000 kn

Kia e-Niro (74 kW, 204 KS) 398.990 kn

Audi Q4 40 e-tron (77 kWh, 204 KS) 412.610 kn

*prva dostupna oprema

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:47