JAPANSKI KOLOS

Legenda živi: Predstavljena nova Toyota Land Cruiser na novoj platformi i twin-turbo V6 motorom!

Iako je novi motor najavila Toyotina ruska divizija i drugdje će biti dostupan 3,3-litreni twin-turbo od 308 KS i 700 Nm
2022 Toyota Land Cruiser
 Toyota

Toyota je skinula veo s novog Land Cruisera, što bi se moglo nazvati bitnijom premijerom jednog terenca ove godine. Nakon dosta špijunskih fotografija zakamufliranih prototipa, konačno možemo vidjeti službene fotografije proizvodnog modela.

image
2022 Toyota Land Cruiser
Toyota

S obzirom na to da vanjski dizajn pokazuje slične elemente s LC200, neki bi ovo mogli nazvati značajnim face-liftom. Međutim, prelazak na novu TNGA platformu ono je što 2022. Land Cruisera čini potpuno novim modelom, a istu će koristiti i Tundra koja tek treba biti predstavljena.

image
2022 Toyota Land Cruiser
Toyota

'Žednog' 5,7-litrenog V8 atmosferca je zamijenio novorazvijeni benzinski 3,6-litreni twin-turbo V6 koji razvija 415 KS (305 kW) i 650 Nm okretnog momenta, što je, unatoč manjoj zapremnini za 30 KS i 108 Nm više od odlaznog V8. Zasluge idu prisilnoj indukciji, koja osim veće snage donosi i nižu potrošnju goriva, iako konkretni brojevi nisu navedeni.

image
2022 Toyota Land Cruiser
Toyota

Iako je ovaj motor najavljen od Toyotine ruske divizije, u nekim dijelovima svijeta dostupan će biti i 3,3-litreni twin-turbo od 308 KS i 700 Nm, iako ovo ostaje za potvrditi od strane regionalnih podružnica Toyote.

image
2022 Toyota Land Cruiser
Toyota

V6 je spojen na 10-stupanjski automatski mjenjač, koji u kombinaciji ostvaruju 0-100 km/h za 6,7 sekundi, što je sasvim dosta s obzirom na težinu i veličinu novopredstavljenog SUV-a. Off-road sposobnosti zadržane su od prethodnika, s prilaznim kutom od 32 stupnja, a razmak od tla iznosi 23 centimetara. Land Cruiser standardno dolazi s pogonom na sva četiri kotača i tri blokade diferencijala.

image
2022 Toyota Land Cruiser
Toyota

Osim toga, kao dio opreme navedeni su i prilagodljivi varijabilni ovjes (AVS), nadograđeni elektronički sustav kinetičke stabilizacije ovjesa (E-KDSS), sustav 'Multi-Terrain Select' koji od sada sadrži i način za duboki snijeg i automatsko prepoznavanje, 'Multi-Terrain Monitor' koji preko kamere nudi pogled na donji dio te revidirani sustav kontrole koji održava brzinu vozila dok ste na cesti.

image
2022 Toyota Land Cruiser
Toyota

Unutrašnjost je u velikoj mjeri osvježena te uključuje standardni 9-inčni infotainment sustav ili opcionalni 12,3-inčni, a oba sadrže Apple CarPlay i Android Auto. Tu je i bežično punjenje pametnih telefona, kamera od 360 stupnjeva, head-up zaslon koji na vjetrobransko staklo projicira bitne informacije o vožnji, električno podesiv upravljač, ionizator zraka te sustav za provjeru identiteta otiskom prsta.

image
2022 Toyota Land Cruiser
Toyota

Motorići na prednjim vratima su standardni, dok će Toyota opcionalno nuditi i stražnja vrata s motorom. Sigurnosni paket ažuriran je najnovijim Toyotinim 'Safety Sensom' i uključuje prilagodljivi tempomat, pomoć pri zadržavanju trake i automatska duga svjetla.

image
2022 Toyota Land Cruiser
Toyota

U sljedećim danima trebali bismo čuti od ostalih Toyotinih regionalnih divizija kako bismo saznali što dobivaju modeli izvan Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 22:32