SAVJETNIK AUTO KLUBA

Ljeto je i mnogi odlaze na more: ovo su korisni savjeti za parkiranje blizu plaže

Parking može lako vaš dugoočekivani dan na plaži pretvoriti u pravu noćnu moru

Plaža, parking

 Sporrer/Rupp/ImageSource/Profimedia

Nalazimo se usred ljetnih praznika, trenutka kada uživamo u više slobodnog vremena i kad mnogi odlaze u obalna područja kako bi uživali u kupanju, šetnji plažom ili aperitivu u beach baru. Ali morate obratiti pozornost na to kako ostavljate auto parkiran. Donosimo savjete za parkiranje na plaži.

Jer, parking može lako vaš dugoočekivani dan na plaži pretvoriti u pravu noćnu moru. Između velike vrućine i prometa postoji niz čimbenika koji ljetni dan mogu brzo pretvoriti u stresan.

image

Odlazak na godišnji odmor (ilustracija)

Profimedia

Prije svega, izračunajte koliko vremena želite provesti na plaži, koliko dugo vam može trebati da stignete do nje i kakav promet možete pronaći putem aplikacije kao što su Google Maps ili Waze, koje prikazuju stanje u prometu u stvarnom vremenu. Najbolje je otići rano ujutro ili na pred kraj dana, kada su temperature i promet obično manje, izbjegavajući beskrajne redove za dolazak do plaže ili s nje. Pritom u naseljenim mjestima i uz more imajte na umu da je dosta "terena" koji djeluju poput "ničije zemlje"nečije privatno mjesto za parkiranje premda je riječ o običnoj ledini koja nije ograđena.

Što se tiče parkinga, hrvatske plaže, posebno one najpopularnije, nalaze se i u urbanim područjima ili su ponekad zaštićene prirodnim okruženjem. Zbog toga su parkirna mjesta teško dostupna, rijetka ili gotovo nepostojeća. Najpoznatije plaže, one u urbanim ili zaštićenim zonama, su najveće, pa je na njima najteže pronaći mjesto za parkiranje.

Ponekad vozači parkiraju i na samoj plaži pa kad dođe plima završe u vodi, kako je pokazao jedan primjer s našeg Jadrana.

image

Odlazak na plažu (ilustracija)

Profimedia

Kako biste izbjegli komplikacije, unaprijed provjerite ima li vaša destinacija uopće parkirnih mjesta i plaćaju li se. Jedna od mogućnosti koju možete razmotriti jest odmaknuti se od obale kako biste pronašli više i jeftinijih slobodnih mjesta.

image

Parking na plaži (ilustracija)

SEAT

Na kraju podsjećamo na važnost provjere stanja vozila prije polaska na put, posebice aktivnih i pasivnih zaštitnih sustava, kao i provjeru njegovih rashladnih sustava kako ne bi došlo do nepotrebnih kvarova u vrijeme velikih vrućina. A kada parkirate vozilo, svakako ga ostavite u hladu ili postavite suncobran. Usto, imajte na umu i da vožnja makadamom, ili kamenjem na nekim jadranskim destinacijama opasna za gume koje oštro kamenje može prerezati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 17:13