SKUPOCJENA OPREMA

Lopovi pronašli novu metu: Preko noći nestalo 20 punjača za električne automobile

Većina punjača ukradena je iz zatvorenih garaža, a lopovi su osim zidnih kutija, ukrali i kabele za punjenje automobila
 AFP/ UrbanImages/Alamy/Alamy/Profimedia

Nove tehnologije u autoindustriji nailaze na spremne odgovore inovativnih kradljivaca. Nakon brojnih automobilskih dijelova koje kasnije preprodaju na crnom tržištu, lopovi su pronašli nov, vrlo isplativ način zarade. Riječ je o punjačima za električna vozila.

U britanskom gradu Hungerfordu, preko noći je ‘nestalo‘ čak 20 punjača.

Kako navodi Autocar, većina punjača ukradena je iz zatvorenih garaža, a lopovi su osim zidnih kutija, ukrali i kabele za punjenje automobila.

image

Ugradnja punjača za električna vozila (ilustracija)

UrbanImages/Alamy/Alamy/Profimedia

Chris Montgomery, direktor tvrtke EV Chargers Direct, koja isporučuje opremu za punjenje, navodi da lopovi vjerojatno kradu punjače kako bi ih kasnije preprodali:

‘Cijene novih punjača od 7 kW u prosjeku iznose oko 600 eura, pa mislim da ih na crnom tržištu nije problem prodati za pet puta manju cijenu. Za kradljivce je i taj umanjeni iznos itekako velik, a mislim da će bez problema pronaći nekoga tko će kupiti ukradeni punjač.

Problem je u proizvođačima koji bi trebali dizajnirati kutije zidnih punjača tako da se mogu zaključati i koje bi lopovu otežale krađu. Ovako lopovi imaju nesmetan pristup vijcima koji služe za montiranje.

S takvim olakšanim pristupom - demontaža zidne kutije nije problem‘ - zaključuje Montgomery.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:24