Rodij najvrjedniji

Krađe katalizatora sve su češće: Otkrivamo koliko se dobije za gram paladija, rodija i platine iz njih

Velika potražnja i mala ponuda učinile su da cijena rodija naraste i da on postane najvrjedniji metal na svijetu

Uklanjanje katalizatora s automobila

 Profimedia

Već nekoliko godina, kad god se govori o katalizatorima u automobilima, to su razlozi vezani uz krađu.

Postoje specijalizirane grupe koje su posvećene krađi ovog elementa iz automobila zbog njegove visoke vrijednosti, zbog komponenti koje se nalaze u njemu. No. Koji su to dragocjeni materijali katalizatora i koja je cijena po gramu?

image

Katalizatori (ilustracija)

Profimedia

Katalizator je važan element za smanjenje onečišćenja vozila. Ovaj element proizvodi kemijske modifikacije u ispušnim plinovima motora prije odlaska kroz ispušnu cijev.

Svrha ovih izmjena je smanjiti udio nekih zagađujućih plinova, posebice ugljikovog monoksida, ugljikovodika i dušikovih oksida, koji nastaju u procesu izgaranja.

Katalizator uključuje keramičku ploču koja je impregnirana premazom od plemenitih materijala: paladija, rodija i platine. Kada ovi metali dođu u kontakt sa štetnim plinovima koji izlaze iz motora, dolazi do reakcije i oni stvaraju inertne plinove koji manje zagađuju kada dospiju u atmosferu.

image

Uklanjanje katalizatora s automobila

Profimedia

Korisni vijek katalitičkog pretvarača iznosi oko deset godina. Od tog trenutka počinje gubiti učinkovitost, iako dragocjeni materijali nastavljaju održavati svoja svojstva i recikliraju se za druge svrhe.

Kada katalizatori ispune svoju funkciju, recikliraju se na specijaliziranim mjestima, kroz prilično kompliciran proces, u kojem se izdvajaju platina, paladij i rodij. Osim toga, malo je tvrtki ovlaštenih za obavljanje tih poslova.

image

Ukradeni katalizatori

YouTube Screenshot

Cijena dragocjenih materijala katalizatora varira ovisno o burzi i podložna je jakim fluktuacijama. Prema CoinInvestu, trenutno 30 grama platine prelazi 930,03 eura, što znači da gram košta 30,12 eura. 30 grama paladija prodaje se za oko 1320,09 eura, odnosno 42,44 eura po gramu.

S druge strane, rodij je izuzetno rijedak metal i samim time iznimno vrijedan. Velika potražnja i mala ponuda učinile su da cijena ovog metala naraste i postane najvrjedniji metal na svijetu. Cijena grama je znatno veća od cijene zlata.

Svaki katalizator može sadržavati jedan do dva grama platine, što je ekvivalent više od 60 eura. Isto vrijedi i za paladij, što bi u prijevodu značilo više od 80 eura. To objašnjava zašto su katalizatori toliko privlačni lopovima da bi ih kasnije prodali na crnom tržištu operaterima koji su zaduženi za njihovo uvođenje u krug legalne reciklaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:17