SAN SVAKOG DJETETA

Maloljetnici bez vozačke dozvole za volanom BMW-a: ‘Policija nas ne dira, sve je po zakonu‘

U bogatim predgrađima glavnog grada djeca redovito voze Porsche Cayenne, BMW X5, Mercedes GLE i druge skupocjene automobile

Evelina Christiansen (15), ispred svog BMW-a

 AFP

‘Imam 15 godina i za rođendan sam dobila BMW Serije 5 s kojim svaki dan idem u školu. Ne, nemam vozačku dozvolu, nije mi potrebna‘.

Evelina Christiansen, tinejdžerka iz Stockholma, jedna je od 50.000 maloljetnih vozača u Švedskoj koji upravljaju automobilom bez vozačke dozvole.

O čemu se radi?

image

Evelina Christiansen

AFP

Riječ je o zakonu starom gotovo 100 godina koji se prvotno odnosio na poljoprivredna vozila (A-Tractor), a koji dopušta djeci od 15 i više godina da voze automobile bez odgovarajuće vozačke dozvole, pod uvjetom da je vozilo ograničeno na maksimalnu brzinu od 30 kilometara na sat.

image
AFP

Dok se tinejdžeri u drugim zemljama moraju zadovoljiti s mopedom ili skuterom dok ne dobiju vozačku dozvolu, mladi Šveđani mogu koristiti gotovo svako vozilo s ograničenom brzinom. U bogatim predgrađima Stockholma djeca tako redovito voze Porsche Cayenne, BMW X5, Mercedes GLE i druge skupocjene automobile.

Jedini znak raspoznavanja izvana je trokut na stražnjem staklu dok je iz kabine potrebno izbaciti stražnja sjedala, dopušteno je ostaviti samo mjesto za vozača i suvozača.

image
AFP

Iako je Europska unija više puta kritizirala Šveđane zbog spornog zakona, Skandinavce kritike ne diraju.

Oni smatraju da tinejdžeri smiju upravljati automobilima s ograničenjem brzine od 30 km/h i da im na taj način pružaju mogućnost bržeg odrastanja i neovisnost od roditelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2023 07:32