KLONIRANJE

Mikro EV u planu: Fiat oživljava povijesni naziv Topolino već sljedeće godine, evo i kako...

Riječ je o trećem "četverociklu" Stellantisa, nakon Citroena Amija koji je predstavljen 2020., i gotovo identičnog Opela Rocks-e

Citroen AMI i Opel Rocks-e

 Citroen; Opel

Čini se da bi Citroen Ami mogao dobiti još jednog brata, jer Fiat u planu ima oživjeti svoje povijesno ime Topolino, koji je navodno već predstavljen Fiatovim zastupnicima u Italiji. Šuška se da će se službena premijera dogoditi već sljedeće godine.

image

Citroen AMI

Citroen

Riječ je o trećem četverociklu koji dolazi od Stellantisa, nakon Citroena Amija koji je predstavljen 2020. godine, i gotovo identičnog Opela Rocks-e koji je uslijedio 2021. Oba modela su dostupna u putničkoj i teretnoj varijanti, što bi moglo biti i slučaj za Topolina. Prošle godine Citroen je predstavio robusni koncept My Ami Buggy koji pokazuje potencijal vozila u smislu vizualnih modifikacija.

image

Citroen My Ami Buggy Concept

Citroen

Prema Automotive News Europe, Fiat Topolino bi se mogao dodatno razlikovati od dva modela zahvaljujući platnenom krovu. Ovo bi bilo prikladno za oživljavanje Topolina budući da je originalni Topolino 500 iz 1936. također bio dostupan u otvorenoj izvedbi. Ne znamo ništa o dizajnu, no jedan od zastupnika koji je vidio vozilo opisao ga je "profinjenijim od Amija".

image

Opel Rocks-e

Opel

Očekujemo da će Topolino dijeliti isti električni pogon od 8 KS (6 kW) i bateriju od 5,5 kWh s Amijem. Citroenov mali EV sposoban je postići maksimalnu brzinu od 45 km/h i nudi prilično ograničen domet od 75 km. Klasifikacija kao četverocikl omogućit će da ga voze i tinejdžeri u Italiji. To će također biti Fiatov jeftiniji model, smješten ispod električnog 500 i dolazećeg nasljednika Pande.

image

Opel Rocks-e

Opel

Citroen je prošle godine prodao 9183 primjeraka Amija. Ove godine, Stellantis planira proizvesti 15.000 jedinica Amija i 5000 Opela Rocks-e. Oba modela se proizvode u Kenitri u Maroku, a očekuje se da će kapacitet tvornice narasti na 35.000 do 40.000 vozila godišnje sljedeće godine, za sve tri verzije malenog električnog četverocikla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:21