BRŽE I JEDNOSTAVNIJE

Ministar prometa: ‘Za dvije godine novi sustav elektroničke naplate cestarina na autocestama‘

Na naše autoceste uskoro se uvode elektroničke vinjete: ‘Rampa više neće biti, kamera će samo učitati tablicu...‘

Naplata Lučko

 Damir Krajac/CROPIX

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskoga radija govorio je o velikim projektima prometne infrastrukture u Hrvatskoj koji su u tijeku i planovima za buduće. Između ostalog dotaknuo se i budućeg novog sustava naplate cestarine.

"U restrukturiranju cestovnog sektora, koji je bio vrlo uspješan, spasili smo tvrtke, a ostao nam je novi sustav naplate cestarine kako bi se cijeli proces završio. Prihod na autocestama drastično je pao s početkom pandemije i tada nismo financijski mogli krenuti u taj projekt. Uz pomoć predsjednika Vlade donesen je Nacionalni program oporavka i otpornosti, osigurana su sredstva i jedan od projekata koji će biti implementiran uz pomoć bespovratnih sredstava je novi sustav naplate cestarine", kazao je Butković o novom sustavu naplate cestarina.

"Natječaj ćemo raspisati ove godine. On se sada priprema i očekujemo da ćemo ga raspisati u trećem kvartalu. Uzmemo li neko vrijeme za žalbe, očekujem da ćemo u 2024. imati novi sustav naplate implementiran na autocestama", poručio je.

Objasnio je da će to biti elektronička vinjeta, beskontaktni sustav naplate, a vidjet će se što će točno ponuditelji pripremiti.

"Rampa više neće biti, kamera će vjerojatno učitati tablicu vozila i bit ćete evidentirani da ste ušli i izašli s autoceste. Sukladno tome, skinut će vam se s nekog računa iznos i sve će biti brže i bolje", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:19