STUDIJA

‘Motociklisti više paze, ali to im ne pomaže‘: Vozači auta i motociklisti vide cestu drugačije

Vozači trebaju obraćati više pozornosti, a motociklisti se ne mogu uvijek osloniti na vizualnu vještinu i raspon pažnje vozača

Pogled motociklista

 Profimedia

Od opasnosti na cesti do rastresenih vozača, na modernim cestama ne manjka opasnosti. Kako bi pomogli motociklistima u vožnji na javnim prometnicama, englesko sveučilište Bournemouth je istražilo kako vozači automobila i motociklisti različito obrađuju vizualne informacije u prometu.

Istraživač sveučilišta Bournemouth Shel Silva vodio je studiju, koristeći tehnologiju praćenja očiju i vodeći intervjue za procjenu kognitivnih i neuroloških utjecaja. Dok vozači automobila i motociklisti sigurno vide cestu drugačije, i jedni i drugi vide veće objekte kao prijetnje. To znači da vozači automobila i motociklisti jednako primjećuju velike kamione i gospodarska vozila, ali motociklisti ne dobivaju istu količinu pažnje.

image

Za volanom

Youtube screenshot

Studija je također pokazala da prirodna slijepa točka u ljudskom oku može doprinijeti tome da vozači vide motocikliste pored svog vozila. Silva također navodi da 'sakadično maskiranje, fenomen kada mozak selektivno blokira vizualne podatke tijekom pokreta očiju, također igra ulogu u vizualnim navikama vozača'.

'Istraživanje sugerira da je razumijevanjem znanja motociklista i identificiranjem rizika moguće bolje informirati obuku i materijale koji su privlačni motociklistima', istaknuo je Silva. 'Ključno je razumjeti da motociklistima nije potrebna obuka o vožnji motocikla, ali će imati koristi od više vještina u pogledu čitanja ceste i drugih sudionika u prometu'.

image

Motociklist u prometu

Profimedia

Iako studija pokazuje da bi vozači trebali obraćati više pozornosti na cesti, motociklisti se ne mogu uvijek osloniti na vizualnu vještinu i raspon pažnje vozača zbog njihove sigurnosti. Silva preporučuje manje manevre prije promjene trake ili skretanja. To će omogućiti motociklistu da privuče pažnju vozača i upozori ga na svoje namjere.

'Poznajem prijatelje i ljude koji su umrli ili zadobili teške ozljede koje su im promijenile život zbog nesreće na motociklu. Ovo istraživanje mi je jako važno i osobna mi je čast imati priliku pomoći u spašavanju života motociklista', zaključio je Silva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:59