KOBNA NEDJELJA

Kako je zapravo došlo do strašnog sudara koji je užasnuo Hrvatsku

Na snimci se vidi da Vinko Dizdar usprkos crvenom svjetlu nastavlja voziti preko biciklističkoga prijelaza, gdje na njega nalijeće motociklist
Prometna nesreća u Zagrebačkoj aveniji
 Damir Krajac/cropix

Snimka nadzorne kamere iz automobila koji je u nedjelju u 8.48 sati na crvenom svjetlu na semaforu u Ulici Hrvatskog sokola čekao da mu se upali zeleno svjetlo kako bi se uključio u promet na Zagrebačkoj aveniji pokazuje da je ipak biciklist, 68-godišnji odvjetnik Vinko Dizdar, skrivio strašnu prometnu nesreću u kojoj su stradali i on i 27-godišnji motociklist Matija Podhraški koji ga je udario.

Kako neslužbeno doznajemo, na nadzornoj kameri automobila vidi se da Vinko prolazi pokraj vozila s desne strane vozeći se nogostupom.

Kobna nedjelja

Usprkos crvenome svjetlu koje vozilima brani da uđu u križanje sa Zagrebačkom avenijom, nastavlja voziti preko biciklističkog prijelaza, gdje na njega, na sjevernoj strani Zagrebačke avenije, nalijeće motociklist. O pronalasku snimke, koja rasvjetljava uzrok strašne prometne nesreće u kojoj su u nedjelju ujutro poginuli biciklist i motociklist, u srijedu je izvijestila zagrebačka policija.

image
Hanza Media

"U nastavku provođenja kriminalističkog istraživanja, kroz uvid u dostupne i do sada prikupljene relevantne činjenice bitne za utvrđivanje okolnosti ove teške prometne nesreće, uvidom u snimku kojom raspolaže policija, nedvojbeno je utvrđeno da je u samom trenutku nesreće 68-godišnji biciklist prelazio kolnik preko obilježenog pješačkog prijelaza u trenutku kad je za njegov smjer kretanja u tom dijelu bilo upaljeno crveno svjetlo. Policija nastavlja kriminalističko istraživanje u smislu prikupljanja dodatnih činjenica kroz razgovore sa svjedocima očevicima te dodatna vještačenja s ciljem utvrđivanja svih okolnosti koje su za posljedicu imale dvije smrtno stradale osobe u prometu", izvijestila je zagrebačka policija, koja protekla tri dana pokušava razriješiti situaciju tko je prošao kroz crveno.

Izgubio kontrolu

Također, za razliku od prvih informacija, prema kojima se strašni sudar između motociklista i biciklista dogodio na zapadnoj strani raskrižja Ulice Hrvatskoga sokola i Zagrebačka avenije, on se dogodio kojih dvadesetak metara istočnije, na prijelazu s istočne strane raskrižja. Dakle, motociklist je biciklista udario na pješačkoj stazi prije ulaska u raskrižje.

Sve ostalo je poznato. Od silovitog udara u desni bok biciklist je na mjestu smrtno stradao, a motociklist se nastavio kretati u smjeru zapada. Međutim, zbog sudara s biciklom očigledno je počeo gubiti kontrolu nad motociklom te je iz lijevog prešao u desni trak Zagrebačke avenije pa se zabio u zadnji kraj vozila ispred sebe. Od toga drugog sudara u automobil pao je s motocikla te poginuo pri padu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 21:43