Spori i miroljubivi

Mrzite aute? Onda je ovakav grad baš za vas jer je uvjet stanovanja da nemate automobil

Ovo mjesto je osmišljeno za život, rad i druženje bez automobila. A nema ni parkirnih mjesta za goste

Culdesac Tempe

 Culdesac

Sve više i više ljudi usvaja stil života u kojem automobili nisu dio njihove svakodnevice. Oni su uglavnom stanovnici velikih gradova s ​​jeftinim i dobro povezanim sustavom javnog prijevoza.

U Hrvatskoj većina građana ima pristup vozilu, pogotovo mi koji živimo izvan velikih gradova.

Međutim, u Arizoni (Sjedinjene Američke Države) upravo su otvorili zajednicu u kojoj ne smijete imati automobil kao uvjet za prebivalište.

Zove se Culdesac Tempe i to je zajednica uglavnom bez automobila. Ovo mjesto je osmišljeno za život, rad i druženje bez automobila. Zapravo, nema parkirnih mjesta za goste.

image

Culdesac Tempe

Culdesac

Ono što postoji u ovoj zajednici je restoran, kafeterija, radionica za popravak bicikala, teretana i "co-working" prostor. Culdesac Tempe je dizajniran tako da stanovnici nemaju automobil, iako, zauzvrat, postoje rješenja da putovanje nije nužno pješice.

Stanovnici ove zajednice imaju električne bicikle, 15% popusta na Lyft vožnje (Uberova konkurentska tvrtka), besplatnu vožnju podzemnom željeznicom, električne skutere i najam automobila putem carsharinga. A to je da, iako možete iznajmiti automobil, ne biste ga trebali posjedovati. Ova usluga je više orijentirana na posjedovanje vozila s kojim se putuje izvan zajednice.

image

Culdesac Tempe

Culdesac

Zajednica nudi jednosobne stanove za 1400 dolara (1275 eura) mjesečno, dok garsonijere počinju oko 1300 dolara (1120 eura). Ako želite dvosobni stan, trebali biste izdvojiti do 2000 dolara (1820 eura) mjesečno, dok trosobni stanovi idu do 3200 dolara (2900 eura).

image

Culdesac Tempe

Culdesac

Jedini uvjet, uz neposjedovanje automobila, je da ste stanovnik Tempea (Arizona, Sjedinjene Američke Države), grada s preko 160.000 stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:24